NAMJEŠTALJKA

Za odlijepljenu naljepnicu kazna 300 kuna

19.01.2010 u 14:19

Bionic
Reading

Novi list otkriva da je, u samo pola godine, od 1. lipnja do kraja prosinca 2009, čak 521 vozač policiji platio kaznu u iznosu od 300 kuna zbog nepostojanja nove naljepnice na vanjskoj strani vjetrobranskog stakla, kojom se potvrđuje tehnički pregled vozila

Novinari Novog lista doznali su to iz odgovora MUP-a da su vozači uplatili državi 158.700 kuna!

Naljepnica o obavljenom tehničkom pregledu od 1. lipnja prošle godine lijepi se, sukladno novim pravilima, na vanjsku stranu vjetrobranskog stakla i od stare, koja se lijepila iznutra, skuplja je 20 posto te košta 8,47 kuna, a sudeći po policijskom podatku, vozači lako, kako su i predviđali – bez nje ostaju!

'Ja sam svoju najvjerojatnije nedavno, kad je Zagreb bio pod snijegom, ostrugao zajedno s ledom i to nisam primijetio, a kad me u rutinskoj kontroli zaustavila policija, kažnjen sam sa 300 kuna!', ogorčen je bio čitatelj iz Zagreba koji se obratio riječkom dnevniku. Čitatelj ih je upozorio na nelogičnost lijepljenja potvrde o tehničkom pregledu s vanjske strane vozila. Profesionalni je, kaže, vozač i nigdje u Europi nije primijetio da se to tako čini.

Nekim vozačima naljepnica je otpala kad su strugali led sa stakla, drugima se pak na niskim temperaturama smrzla i odlijepila, iako bi naljepnica na novim automobilima, koji na prvi tehnički moraju nakon dvije godine, na staklu trebala toliko i izdržati, odupirući se suncu, kiši, snijegu, ledu, četkama i struganju, a onda po godinu dana, u što sami vozači također sumnjaju.

Vozač koji izgubi naljepnicu po novu mora otići u stanicu za tehnički pregled i platiti za nju 8,47 kuna. Na prvi pogled i nije neki trošak, no ako samo deset posto vozila od njih ukupno 1,5 milijuna svake godine izgubi naljepnicu, država će izvanredno zaraditi 1,27 milijuna kuna.

Novinare Novog lista u Centru za vozila Hrvatske uvjeravaju da su naljepnice prošle brojna ispitivanja, kojima je potvrđeno da su otporne na sve vremenske uvjete. Osim toga, kažu, sve ih zapadnoeuropske države lijepe ili na vanjski dio vjetrobranskog stakla, primjerice Austrija, ili pak na registarske tablice, poput Njemačke, Slovačke i Češke te Švedske.

Nadzornicima u stanicama za tehnički pregled, ističu u Centru za vozila, jednostavnije je naljepnicu lijepiti izvana nego ulaziti u auto.