OBNOVLJEN DVORAC ELTZ

Za obnovu bisera Vukovara - 95 milijuna kuna

30.10.2011 u 13:56

Bionic
Reading

Obnova kompleksa dvorca Eltz, u kojem će biti smješten Gradski muzej Vukovar, i službeno je završila u nedjelju. Službenom otvorenju obnovljenog dvorca, za što je iz državnog proračuna i kreditnih sredstava Razvojne banke Vijeća Europe izdvojeno 95 milijuna kuna, nazočila je i premijerka Jadranka Kosor

Obnova vukovarskog dvorca Eltz, zaštićenog spomenika kulture iz 1749. godine, bila je dio projekta ‘Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol’, za koji su hrvatska Vlada i Razvojna banka Vijeća Europe osigurali više od 300 milijuna kuna

‘Ulaganje u obnovu dvorca Eltz, ali i kulturne baštine u Iloku, Vukovaru i Vučedolu, najbolje je ulaganje jer su sredstva uložena u kulturnu baštinu i hrvatski identitet, po čemu ćemo biti prepoznati kao 28. članica Europske unije.

Na kulturnoj karti Vukovara okrećemo novu stranicu, a ovo nije samo ulaganje u kulturni, nego i gospodarski život ovoga grada’, rekla je premijerka Jadranka Kosor posvetivši i ovaj događaj onima koji su, kako je rekla, ugradili svoje živote u slobodni, neovisni, hrvatski i europski Vukovar.

Obnovljeni dvorac, koji se ubraja među najreprezentativnije barokne objekte u Hrvatskoj i predstavlja jedan od motiva na novčanici od 20 kuna, pripadao je grofovskoj obitelji Eltz koja je u Vukovaru imala veliko imanje i u kojemu je od 1966. smješten vukovarski Muzej.

Za Domovinskog rata dvorac je pretrpio velika razaranja, a umjetnine iz dvorca pokradene i odnesene u Srbiju. Najveći dio umjetnina je vraćen u Hrvatsku nakon što se Muzej, kao jedna od prvih institucija, 1998. godine vratio u Vukovar i počeo borbu za povrat umjetničkog fundusa.

Projekt ‘Istraživanje, obnova i revitalizacija kulturne baštine Ilok-Vukovar-Vučedol’ obuhvaća obnovu kompleksa, gradske barokne jezgre, izgradnju Arheološko-turističkog parka Vučedol s Muzejom vučedolske kulture te obnovu povijesne jezgre i kompleksa dvorca Odescalchi u Iloku.

Po ocjeni ministra kulture Jasena Mesića, koji je bio u pratnji premijerke Kosor, obnova Eltzovog dvorca i kulturne baštine Slavonije i Srijema ‘najveći je i najvažniji projekt obnove kulturne baštine u posljednjih 40 godina’. Uz ministra Mesića, svečanom događaju nazočilo je još nekoliko ministara te Georg Eltz, nasljednik poznate plemićke obitelji.

Provedba projekta počela je prije šest godina, a završetak je predviđen iduće godine. Osim obnovljenih dvoraca Eltz i Odescalchi, u tijeku je izgradnja Muzeja vučedolske kulture, obnova vukovarske gradske jezgre, a počela su i istraživanja na franjevačkom samostanu i crkvi Sv. Ivana Kapistrana u Iloku.