BRANITELJIMA MORH-OVI STANOVI

Za obeštećenje penzića Vlada prodaje 29 posto dionica Croatia osiguranja

15.09.2011 u 13:24

Bionic
Reading

Kao što je bilo najavljivano, Vlada je na današnjoj sjednici odlučila pokrenuti postupak isplate jednokratne pomoći umirovljenicima, dok je za isplatu sada već tradicionalnog obeštećenja država odlučila prodati dio svojih dionica Croatia osiguranja i Janafa

Kako bi se moglo isplatiti obeštećenje za umirovljenike, odnosno ovogodišnju ratu duga, Vlada je u Umirovljenički fond odlučila prenijeti, odnosno rasprodati čak 29 posto dionica Croatia osiguranja, te 10,66 posto dionica Janafa. Naime, kako je pojašnjeno na sjednici Vlade, ovogodišnja rata duga iznosi820 milijuna kuna, isti je iznos rate za sljedeću godinu, dok će u 2013.država morati uplatiti 118 milijuna kuna. Sveukupno obeštećenje iznosi više od 10 milijardi kuna, a država je dosad isplatila već više od osam milijardi kuna.

'Hrvatska će i dalje ostati u vlasništvu 51,28 posto Croatia osiguranja, te  67,85 posto Janafa', kazala je premijerka Jadranka Kosor. Prema izračunima, tržišna vrijednost dionice Croatia osiguranja na dan 9. rujna 2011. bila je 5000 kuna, dok je dionica Janafa 13. rujna 2011. iznosila 2.531,74 kune. Sveukupna nominalna vrijednost dionica iznosi 418.490.300,00 kuna, tj. sveukupna prosječna tržišna vrijednost iznosi 730.662.232,98 kuna.

Osim obeštećenja, Vlada je Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje preporučila da donese odluku o isplati jednokratne pomoći za određene kategorije umirovljenika. O kojim se kategorijama radi i kojim iznosima, odlučit će HZMO, a u Vladi se nadaju da će već na sljedećoj sjednici taj prijedlog odluke potvrditi.

'Zakon o mirovinskom osiguranju propisuje mogućnost osnivanja trgovačkih društava, investicijskih fondova, bankarsko-financijskih organizacija i ustanova od strane Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, radi povećanja imovine. Dobit ostvarena poslovanjem tih pravnih osoba može se koristiti za povećanje primanja korisnika iz mirovinskog osiguranja. Budući da su fondovi i investicijska društva koje je osnovao HZMO ostvarili 125 milijuna kuna dobiti, HZMO će određenim kategorijama umirovljenika omogućiti jednokratnu isplatu i preporučit ćemo da se pripremi odluka za to jednokratno primanje', kazao je ministar gospodarstva Đuro Popijač

Vlada se svojim odlukama, odnosno odlukom o prodaji MORH-ovih stanovima odlučila pobrinuti i za branitelje, i to u sklopu Programa gospodarskog oporavka.

'Radi se  o oko dvije tisuće stanova, a već sada imamo 1800 zahtjeva. Pravo na kupnju tih stanova imaju hrvatski branitelji, djelatni i umirovljeni pripadnici MORH-a i MUP-a i obitelji umrlih pripadnika MORH-a i MUP-a, državni službenici i namještenici te umirovljeni državni službenici i namještenici', pojasnio je ministar obrane Davor Božinović. Korisnici stanova do 31. prosinca ove godine mogu predati zahtjeve za kupnju stanova, a ako stanove ne kupe, oni će biti prodani na javnom nadmetanju. Božinović je procijenio da će MORH prodajom tih stanova u sljedećih 20 godina ostvariti 982 milijuna kuna prihoda.

U sklopu provedbe Programa gospodarskog oporavka iz Vlade je stigla i odluka o davanju suglasnosti Hrvatskim autocestama za izvođenje radova premještanja naplatne postaje Ivanja Reka.

'Dio ovog projekta radi se uz sufinanciranje Ikee. Na autocesti A3 kod Ivanje Reke, na istočnom dijelu Zagreba, postoji potreba za razmještanje naplatne postaje za četiri kilometra prema Slavonskom Brodu jer se na postojećoj lokaciji namjerava izgraditi Ikea. Drugi projekt je izgradnja novog čvora s kojeg bi se moglo silaziti i dolaziti s autoceste. Izgradnja tog čvora od interesa je i za Ikeu koja će tu graditi svoj trgovački centar. Stoga će u izgradnji samog čvora Ikea sudjelovati sa 80 posto, HAC sa 20 posto, a vrijednost radova procjenjuje se na 125 milijuna kuna. Što se tiče samog izmještanja postojeće naplatne postaje, to financira sam HAC, a procjena je da će to iznositi 110 milijuna kuna', kazao je ministar mora i prometa Božidar Kalmeta.