NEZAKONITA REPRESIJA U GENOVI

Za neviđenu policijsku brutalnost samo suspenzija

06.07.2012 u 10:59

Bionic
Reading

Kasacijski sud u Italiji potvrdio je presudu za policajce koji su na summitu G-8 u Genovi premlatili skupinu aktivista, no zahvaljujući zastari većina krivaca će izbjeći zatvor te dobiti tek suspenziju

Summit G-8 u Genovi u srpnju 2001. ostao je upamćen po tome što je talijanska policija ubila 22-godišnjeg mladića Carla Giulianija, ali i po nezakonitoj represiji i policijskom nasilju nad prosvjednicima koju je Amnesty International opisao kao 'najozbiljniju suspenziju demokratskih prava u jednoj zapadnoj zemlji od Drugog svjetskog rata'. Zato ne čudi što je policajac koji je ubio Giulianija oslobođen svih optužbi, kao što nije iznenađujući – iako je duboko uznemirujući – sudski rasplet nezakonite i batinaške racije koju je talijanska policija provela u školi Armando Diaz, u kojoj su spavali antiglobalistički prosvjednici.

Tristo policajaca upalo je u školu usred noći 21. srpnja 2001., pendrecima mlateći aktiviste i novinare koji su mirno spavali, a da bi opravdala svoj ulazak, policija je postavila i dva molotovljeva koktela, kasnije tvrdeći kako se u pohod krenulo zbog dojave o oružju. Tijekom masovnog premlaćivanja nastradalo je više osoba, a Britanca Marka Covella su organi reda toliko istukli  da je završio u komi na neko vrijeme!

Sada je, nakon više od deset godina sudovanja, Kasacijski sud donio konačnu presudu kojom se policajci osuđuju za svoje postupanje, no kazne su razvodnjene na nivo suspenzije. Osuđeni visokopozicionirani policajci tako neće završiti u zatvoru nego će neki od njih biti na pet godina suspendirani iz policije! To je ipak bolji ishod od onog 2008., kada su svi prvostupanjskom presudom bili oslobođeni pa ih se tek tijekom žalbenog postupka osudilo za njihove zločine.

Među policijskim šefovima koji su potaknuli brutalnu i neosnovanu raciju na aktiviste nalazi se i Giovanni Luperi, danas viši oficir u talijanskim sigurnosnim službama, a tu je Francesco Gratteri, koji je šef nacionalne službe za kriminalne istrage. Ukratko, autoritarno i nasilničko ponašanje nikome od osuđenih dosad nije pretjerano naštetilo karijeri, naprotiv većina je itekako napredovala u službama sigurnosnog aparata.

Britanski aktivist Mark Covell, koji je preživio komu, za Guardian je presudu - po kojoj su policajci krivi, ali nitko ne ide u zatvor – komentirao sljedećim riječima: 'Drago mi je što se to smatra presedanom u pravnoj povijesti Italije, ali ti ljudi su me pokušali ubiti, a nitko zbog toga ne ide u zatvor. Je li to pravda?'