'SVINJSKI 'SKANDAL

Za neprovjereno cjepivo 330 milijuna kuna

Bionic
Reading

Imunološki zavod d.d. u Zagrebu potpisao je prije deset dana predugovor sa švicarskom farmaceutskom tvrtkom Novartis o nabavi 4,5 milijuna doza klinički neprovjerenog i neregistriranog cjepiva protiv pandemijskog soja gripe (tzv. svinjska gripa) po cijeni od 330 milijuna kuna, potpisavši da prihvaća rizik od nedjelotvornosti lijeka i njegovim nuspojavama umjesto Novartisa

'Budući da obje strane shvaćaju da nesigurnost uspješnog razvoja proizvoda proizvoda, ubrzani rokovi razvoja i nemogućnost provedbe opširnih kliničkih pokusa i pratećih aktivnosti znače kako Novartis ni u kojem slučaju ne može jamčiti da će proizvod dati željene rezultate ili biti bez nuspojava, ali je kupac voljan preuzeti te rizike, uzimajući u obzir ugled i veliko povjerenje kupca u sposobnosti Novartisa, te uzimajući u obzir registraciju Novartisa za proizvodnju probnog cjepiva, traži se suglasnost Nadzornog odbora na sljedeći iznos', stoji u ugovoru unesenom u zapisnik sa sastanka Nadzornog odbora Imunološkog zavoda održanog 14. rujna.

Cjelokupna količina bila je distribuirana u Hrvatskoj , Albaniji, Srbiji, Makedoniji i Kosovu, a predugovor garantira da to podržavaju ministarstva zdravstva navedenih zemalja, piše Nataša Škaričić u listu Business.hr.

Milinović ugovor nije vidio

Ministar zdravstva Darko Milinović kazao je da nije vidiopredugovor IZ-a s Noartisom i da ga ne može komentirati.'To cjepivonije registrirano u Hrvatskoj i ne može biti u prodaji', kazao jekratko i ostao je bez odgovora na činjenicu da je umjesto MinistarstvaIZ preuzeo odgovornost za rizik nuspojava i neefikasnosti lijeka.Agencija za lijekove pak tvrdi da je IZ predao zahtjev za odobrenjemizmjene godišnjih sojeva gripe za cjepiva. 'Potrebno je istaknuti da jeriječ o cjepivima protiv sezonske gripe koji imaju odobrenje zastavljanje u promet u RH, agencija do danas nije zaprimila niti jedanzahtjev za odobrenjem cjepiva za svinjsku gripu', odgovorila je Anita Filipović Sučić

Samostalni sindikat energetike, kemije i nemetala Hrvatske i dr. Srećko Sladoljev iz NO-a IZ-a o ovome skandalu, svaki sa svoje strane, obavijestili su potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, direktora HZZO-a Tihomira Strizirepa i ministra zdravstva Darka Milinovića

Predsjednik sindikata EKN Hrvatske Ivan Tomac iz Polančecova je odgovora doznao da ih priča o bacanju proračunskog novca na neprovjeren i potencijalno opasan ne zanima.

'Dobio sam odgovor s potpisom državne tajnice i Ministarstvu gospodarstva Tamare Obradović Mazal, kojim se obavještavam da Imunološki zavod nije obvezan raspisivati javne natječaje, jer se radi o trgovačkom društvu.

Nakon što sam se na takav dopis očitovao primjedbom da nas javna nabava uopće ne brine, nego činjenica da Novartis odbija odgovornost na nuspojave lijeka više mi se nitko nije javio', kazao je Ivan Tomac

No, ni tu nije kraj. Član NO-a IZ-a dr. Srećko Sladoljev uputio je 14. rujna HZZO-u i ministru Milinoviću svoje izdvojeno mišljenje sa sastanka NO-a na kojem je tema bila nabava cjepiva.

Business.hr nije uspio stupiti u kontakt s dr. Sladoljevim, ali je iz dokumentacije jasno da je upozoravao na dugogodišnju korupciju u poslovima s nabavom cjepiva protiv gripe.

Sladoljev tvrdi da je još prije 2008. godine u smeće bačeno 2,8 milijuna kuna neiskorištena cjepiva, te da je, unatoč, njegovim upozorenjima, u 2008. i 2009. naručena doza učetverostručena. Sve to, tvrdi Sladoljev, ima veze s privatnom tvrtkom koja naplaćuje proviziju pri distribuciji i redistribuciji cjepiva.

'U Srbiji se, recimo, doza cjepiva prodavala po 18 kuna iako smo je mi platili 27, što znači da je IZ financirao zdravstvo Srbije. Od Novartisa nabavljamo cjepivo po dvije različite cijene, čemu NO također ništa nije znao – i to je nečija provizija'. Čija, pita se Sladoljev u službenom dopisu upućenom ministru i ravnatelju HZZO-a.

Budući da je srpski ministar zdravlja Tomica Milosavljević nedavno je izjavio da neće stanovništvo procjepljivati lijekom za koji 'ne garantira ni sam proizvođač', Sladoljev zaključuje da će to biti naredni poslovni fijasko IZ-a poduzet samo radi '30 milijuna kuna privatne provizije'.

Pandemsko cjepivo protiv tzv. svinjske gripe odobreno je samo u Australiji, Kini i Mađarskoj, nakon klinčkih pokusa koji su počeli prije dva mjeseca i obavljeni su na oko tisuću ljudi.

Nepovjerenje prema Novartisu i cjepivu protiv gripe datira iz 2008. godine kada je Novartis bio uključen u klinička istraživanja cjepiva za ptičju gripu u Poljskoj. Sumnjalo se da cjepivo izazvalo smrt 21 osobe. Podsjetimo još da je histerija oko svinjske gripe 1976. godine dovela do naredbe procjepljivanja svih Amerikanaca nedovoljno testiranim cjepivom koje je uzrokovalo teške nuspojave kod 4 tisuće osoba od kojih su neke i umrle.