SVIJET U SEDAM DANA

Za ne povjerovati! Sindikalci digli bunu protiv autsorsanih koza

16.07.2017 u 07:56

Bionic
Reading

Hoće li Bijela kuća žrtvovati starijeg sina Donalda Trumpa da mu spasi zeta? Zašto je zet Kushner poslovao s Katarom, a SAD podržao embargo protiv Katara? Nakon samita G20 Hamburg se teško oporavlja od podivljalih prosvjednika, mira nema u Istambulu, a u Michiganu su svoj glas digli vrtlari i to protiv koza koje im otimaju posao. U tjednom pregledu Davorke Grenac čitajte o bitnim i zanimljivim događanjima diljem svijeta

'Je li Donald Trump Junior žrtveni jarac u nastojanju Bijele kuće da spasi Jareda Kushnera?', pita New York Times komentirajući prošlotjednu aferu starijeg sina američkog predsjednika zbog njegova priznanja da se tijekom 2016., u jeku predsjedničke kampanje, sastao s ruskom odvjetnicom Natalijom Veseljnickajom povezanom s Kremljom, koja mu je trebala otkriti prljavštine oko financiranja kampanje Trumpove protukandidatkinje Hillary Clinton.

Iako je Trump Junior putem e-maila bio obaviješten da je susret upriličen kao dio pomoći ruskih snaga u očevoj utrci za predsjednika SAD, on je ipak došao na sastanak.

Zašto bi Donald Mlađi trebao biti žrtveni jarac? Zato što su sastanku također nazočili bivši šef Trumpove kampanje Paul Manaford i predsjednikov zet Jared Kushner, a zet Kushner je službeno stariji savjetnik predsjednika, čovjek koji je u Bijeloj kući u samom središtu odlučivanja, što ga daleko više obvezuje od predsjednikova sina. Kushner je navodno ključna osoba u zagovaranju da se s mjesta šefa FBI-ja makne James Comey i glavni je rival predsjednikovom 'populističkijem' savjetniku Steveu Bannonu u borbi za kontrolu nad Trumpovom administracijom, što stalno generira nove igre prijestolja.

Dok Trump Junior tvrdi da je sve to 'mnogo buke nizašto', stručnjaci za nacionalnu sigurnost i izborni zakon kažu da je vjerojatno počinio federalno kazneno djelo, ukoliko se tvrdnje New York Timesa dokažu istinitima.

U sjeni tog prošlotjednog skandala ispod radara se provukla priča o privatnim poslovima predsjednikova zeta s Katarom, što smrdi na sukob interesa. Naime Kushnerova obiteljska tvrtka za nekretnine tražila je od nekih politički najutjecajnijih Kataraca financijsku infuziju od 500 milijuna dolara za saniranje njihova njujorškog nebodera 666 Fifth Avenue. Luksuznu poslovnu zgradu visoku 41 kat Kushnerovi su kupili 2007. za nevjerojatnih 1,8 milijardi dolara, ali su se očito preigrali, pa im je bila potrebna pomoć. Pregovori su trajali, ali Katarci su na kraju odustali tek koji mjesec prije donošenja nedavnog embarga arapskih zemalja zbog pomaganja islamskim ekstremistima, što je SAD podržao.

Pitanje za 500 milijuna dolara: bi li se Trumpov stariji savjetnik i Ivanin superbogati suprug jednako zalagao za američku podršku embargu da su njegovoj obitelji uspjeli pregovori s katarskim šeikom Hamadom bin Jassim bin Jabr Al Thanijem?

Dok se sin američkog predsjednika petlja u politiku, unuk Elizabete II William i supruga Kate najavljuju dolazak u Njemačku i Poljsku. S obzirom na to da su počeli pregovori s EU-om, UK je odlučilo šarmirati kontinent prinčevskom posjetom. Njemačka? OK, zna se da treba posjetiti glavnu gazdaricu u EU. Poljska? Na Otoku je najviše poljskih emigranata, njih 800.000, više od Indijaca. Planirani gospodarski rast Poljske za ovu godinu iznosi 3,3 posto, više od 2,8 posto godinu ranije, pa s takvima vrijedi biti u dobrim odnosima. Treba se također prisjetiti da je Shakespeare sa svojom družinom gostovao u Gdanjsku 1601. godine. Nije na odmet ni činjenica da Poljska Inicijativom tri mora želi biti vođa tzv. nove Europe, kao odgovor francusko- njemačkoj dominaciji. Dobro je igrati na obje karte.

Pitate li imigrante u kojoj bi se zemlji osjećali najbolje, na prvo mjesto će staviti Švedsku, zatim Kanadu i Švicarsku, iza koje slijede Australija, Njemačka, Norveška i na sedmom mjestu SAD. Samo godinu ranije SAD je bio na četvrtom mjestu. To je rezultat istraživanja internetskog izdanja U.S. Newsa na uzorku od 21.000 osoba s različitih strana svijeta.

Čelnici 20 najmoćnijih zemalja svijeta razišli su se kućama nakon nedavnog samita G20, ali Hamburg je još u šoku.

  • +13
Protesti u Hamburgu Izvor: Reuters / Autor: FABIAN BIMMER

'Zbog slaboumnog ponašanja tih divljaka grad je bio pretvoren u terorističku zonu', komentirao je za Business Insider socijaldemokrat Martin Schulz događaje na ulicama tog hanzeatskog grada, nazvavši demonstrante 'politički nepovezanim pljačkaškim bandama'. U prosvjedničkoj kaši našla se policija, neonacisti, lijevi radikali, aktivisti, s najmanjom primjesom trezvenih prosvjednika protiv globalizma.

Rezultat: od 20.000 policajaca najmanje 476 ranjenih, 225 osoba u pritvoru i 186 uhićenih. Zapaljeni automobili, razbijena stakla, kamenje kao oružje, opljačkane trgovine. Kaos su iskoristila beznadna djeca predgrađa, kravalni turisti i sitni kriminalci pristigli iz susjednih zemalja, a pritvoreni i uhićeni mahom su osobe mlađe od 30 godina. Kao da su odgojeni na nogometnim stadionima. Glavni organizatori sumnjaju da su im neredi podmetnuti kako bi se ocrnila ljevica, ali se stvar otela kontroli.

  • +2
Prosvjedi protiv Erdogana u Turskoj Izvor: Reuters / Autor: OSMAN ORSAL

Na ulicama Istambula prošlog vikenda pak je završio 425 kilometara dug Marš za pravdu, maratonski protest protiv režima Erdogana, započet 15. lipnja, na čelu s oporbenim vođom Kemalom Kilicdarogluom. Mediji su izvještavali o 100.000 sudionika u istambulskom finišu koji je osiguravalo 15.000 policajaca, dok organizatori spominju dva milijuna ukupnih sudionika. 'Živimo u diktaturi', ponavljao je 68-godišnji Kilicdaroglu, tražeći ukidanje izvanrednog stanja, puštanje na slobodu zatočenih novinara i neovisno sudstvo. Tijekom marša najčešće spominjana riječ bila je 'adalet' (pravda). Erdogan šuti.

Sjećate li se Majke Tereze u bijelom sariju s plavim prugama? E, pa od sada taj modni izbor pripada samo članicama reda Misionarki ljubavi, jer je bijelo-plavi sari zaštićen kao njihovo intelektualno vlasništvo, obznanjuje odvjetnik tog reda u Guardianu. Time, kaže, želi spriječiti korištenje lika, djela i sarija Majke Terezije kao njezina zaštitna znaka u komercijalne svrhe.

P.S. Kad smo već počeli sa žrtvenim jarcima, red je da završimo sa žrtvenim kozama. Sindikalci u Michiganu optužuju četveronožne djelatnice za otimanje radnih mjesta njihovim članovima, izvještava lokalni list Battle Creek Enquirer. Koze su im, kažu, veća konkurencija od robota. Naime Sveučilište Western Michigan drugo ljeto zaredom 'autsorsa' 20 gladnih koza da 15 jutara okoliša očiste od bršljana i drugog korova, na što je sindikat vrtlara digao uzbunu.

Rentiranje koza za ekočišćenje inače nije novost: New York ih je iznajmio za čišćenje parka Brooklyn Bridge, Google i Yahoo da popasu okoliš oko njihovih poslovnih zgrada, a u Washingtonu su obrstili Kongresno groblje. Kozje usluge mogu se naručiti preko web stranice Rent a Goat ili putem Amazona. Ali kao s ljudima, tako i s kozama uvijek problemi: gradske službe Salema (država Oregon) bune se da su skupo platile iznajmljivanje 75 koza, a ove odbile obrstiti površine zalivene umjetnim gnojivom.