UHIĆENJE IVANA MRAVKA

Za muljaže u HEP-u osumnjičen i Polančec?

07.05.2010 u 14:04

Bionic
Reading

Policija je jutros, nakon pretrage stana i automobila uhitila bivšeg predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka zbog sklapanja štetnog ugovoras s TLM-om. Prema neslužbenim informacijama za ovu aferu osumnjičen je i Damir Polančec

Kosor: Nastavljamo borbu protiv korupcije

'Kao što vidite sva tijela rade svoj posao i ja nikakvih drugihkomentara nemam', kazala ne danas premijerka Jadranka Kosor o uhićenjubivšeg predsjednika Uprave HEP-a Ivana Mravka.

Istaknula je kako će Vlada jednakom snagom i dalje nastaviti borbuprotiv korupcije. 'Nastavit ćemo jednakom snagom i nećemo posustati'.

'Ostalo pitajte nadležna tijela koja provode istragu i čiju neovisnostVlada podupire', poručila je novinarima premijerka nakon otvaranjaokruglog stola na temu 'Ravnopravnost spolova u medijima'. (An.S.)

'Mravak je trenutno s policijom u HEP-u gdje traje pretres njegovog ureda', kazao je za tportal Mravkov odvjetnik Ante Madunić. Iako on nije sa svojim klijentom, već je na taj zadatak poslao svog vježbenika, kazao nam je kako je Damir Polančec među dvojicom koji su uz Mravka osumnjičeni.

I ranije se nagađalo kako takav šetni ugovot HEP-a i TLM-a , tj. Aluminija ne bi mogao biti proveden bez nalog ili blagoslova nekoga iz najviše vlasti.USKOK je potvrdio kako su osumnjičena tri hrvatska državljana. Ivana Mravak i vjerojatno Damir Polančec.

Identitet treće osobe nije poznat, dok mediji nagađaju kako je riječ o predsjedniku Uprave TLM-a  Ivanu Koštanu, ili njegovom prethodniku Damiru Begoviću, Madunić nam je kakzao kako je treća osumnjičena osoba bivši član Uprave HEP-a.

Policija je službeno šturo izvijestila kako je 'policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta po nalogu USKOK-a započeo je kriminalističko istraživanje nad trojicom hrvatskih državljana, zbog osnova sumnje da su se udružili za počinjenje kaznenih djela te da su pojedinačno, svaki od njih, počinili kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti.

Kriminalističko istraživanje provodi se vezano za prodaju električne energije po nerealno niskim cijenama, štetnim za HEP'.Pretres Mravkovkovog stana i automobila trajao je do iza deset sati, nakon čega je Mravak u pratnji policije odveden na ispitivanje u policijsku zgradu u Heinzlovu ulicu.

Mravak se sumnjiči da je kupovao struju po najskupljoj cijeni od 83 eura po megavatu, a TLM-u ju je prodavao po 20 eura. TLM je bio samo posrednik između HEP-a i mostarskog Aluminija, kojem je TLM prepuštao HEP-ovu struju.

Zajedno s njima USKOK, prema pisanju Jutarnjeg list, istražuje Tomu Galića, nedavno smijenjenog predsjednika uprave Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), u čijim je uredima policija jučer provela opsežnu raciju koja je trajala do večernjih sati, piše Jutarnji list.

Zbog štetnih ugovora i gubitaka nastalih kupoprodajom električne energije u 2007. i 2008. godini USKOK je nakon istrage utvrdio da su Ivan Mravak, bivši predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede, i Ivan Koštan, bivši predsjednik Uprave šibenskog TLM-a, nanijeli HEP-u štetu od 84 milijuna eura, piše Jutarnji.

Ivan Mravak i Zoran Mamić


Tomo Galić navodno je osobno utjecao na davanje dozvole za trgovinu strujom s TLM-om. Budući da je riječ o međunarodnim mutnim poslovima, sumnja se da je direktor Aluminija Mijo Brajković unosan posao dogovarao s tadašnjim političkim vrhom.

Ivan Mravak smijenjen je s čelne pozicije u HEP-u u rujnu 2009. nakon što je otkriveno da je s još četiri osobe oštetio HEP za gotovo 700.000 kuna te da je HDZ-ovcu Radi Buljubašiću omogućio da četiri godine ne radi, a da prima plaću i da mu je po povlaštenoj cijeni prodao stan. Mravak je na suđenju na Županijskom sudu u Zagrebu negirao krivnju.

Svi Mravakovi grijesi

Ivan Mravak dok je bio na čelu HEP-a poslušno je izvršavao želje i naloge vladajućih. Državno poduzeće postalo je tako alat za zbrinjavanje stranačkih dužnosnika (Buljubašić), izvlačenje Hrvatskih autocesta iz minusa ili pak sponzoriranje športskih klubova. Bilo je tu i plaćanja radova u naturi kao kod požeškog vinara Ivana Enjigija koji je HEP-u izmjenu kabla na svom imanju platio s tisuću butelja vina

Vikendica u Bilom


Mravak sa suprugom, koja radi u zagrebačkoj Elektri, živi u stanu od stotinjak kvadrata u Miramarskoj ulici kojeg je dobio od HEP-a. Iako cijelo vrijeme živi u Zagrebu, Mravak je prijavljen kao stanovnik Vukovara. Na taj način ne plaća visoke poreze u Zagrebu, te je, s obzirom da je Vukovar u području posebne državne skrbi, ima porezne olakšice. Uz to je na plaću koju je imao kao predsjednik Uprave od 40-tak tisuća kuna, dobivao i putne troškove za put u Vukovar. U tom gradu Mravak posjeduje uređenu obiteljsku katnicu, a u Bilom pokraj Primoštena ima novu trokatnicu u prvom redu do mora. Voli Mravak i planine, tako ima i vikendicu na Bjelolasici s velikim zemljištem.

Od kada je Mravak 2003. preuzeo Upravu HEP broj sponzorstava se utrostručio. U 2006. na reklamna sponzorstva, potrošeno je 26,6 milijuna kuna. Lovu su dobivali NK Hajduk, Dinamo, Rukometni klub Zagreb, vaterpolo i košarkaški klubovi.

Ivan Mravak je 2006. godine oštetio je HEP za 300 milijuna kuna tako što je s Hrvatskim autocestama sklopio sporazum o kupnji elektroopreme na nekoliko autocesta, iako je znao da je takav sporazum protuzakonit i da HEP ne može uknjižiti vlasništvo za plaćene objekte. Za taj je potez navodno dobio nalog iz Vlade kako bi spasio HAC-ov proračun.

Mravak se povezivalo i sa smijenjenim dekanom Ekonomskog fakulteta u Zagrebu Darkom Tipurićem zbog pružanja intelektualnih usluga koje je HEP sklapao s tim fakultetom. Tipurić je na osnovu toga primao goleme honorare.