HEBRANGU NEUTJEŠNO TREĆE MJESTO

'Za moj poraz krivi su otpadnici iz HDZ-a'

28.12.2009 u 00:00

Bionic
Reading

Predsjednički kandidat HDZ-a najveći je gubitnik ovih izbora. Inače utješno treće mjesto i brončana medalja, u ovoj igri ne donose bodove. No za svaki poraz postoje krivci. Hebrang za svoj neulazak u drugi krug izbora krivi otpadnike iz HDZ-a. Predsjednica HDZ-a kazala je da u drugom krugu HDZ neće podržati nijednog kandidata

'Čestitam kandidatima koji su ušli u drugi krug, ali i dvojici otpadnika iz HDZ-a, koji su kao marionete u rukama krojača hrvatske sudbine izvršili zadatak koji im ne služi za čast', istaknuo je Hebrang.

Prozvao je i Miroslava Tuđmana i Josipa Jurčevića, koji su kao kandidati desnice uzeli dio njegovog kolača.

Upravo je velik broj desnih kandidata poruka desnici za sljedeće parlamentarne izbore. 'Desnica je odlična, ali nije mudra', kazao je Hebrang.

Zbog nepotpunih imovinskih kartica i netransparentnih troškova kampanja, Hebrang je pjesnički ustvrdio kako 'jedan krak korupcijske hobotnice vodi na Pantovčak'.

Uz Hebranga su, osim premijerke, stali svi HDZ-ovi ministri i predsjedništvo te stranke. Na taj su način željeli pokazati da nema ni riječi o raskolu. 'Kampanja je učvrstila stranku i jedinstvo u predsjedništvu je neupitno', pojasnio je Hebrang i zahvalio svim glasačima i suradnicima u kampanji na predanom radu. 'Ostaju mi lijepe uspomene i divna prijateljstva', srcedrapateljno je zaključio Hebrang.

KOSOR: HDZ NEĆE PODRŽATI NIKOGA

Iako su cijelu večer i Andrija Hebrang i Jadranka Kosor govorili o trijumfu desnice, u drugom krugu neće podržati nijednog kandidata, premda će Milan Bandića pokupiti desne glasače. 'U drugom krugu nema kandidata kojeg bismo preporučili. Ovaj rezultat pokazuje da su glasovi koji su trebali otići Andriji Hebrangu otišli dvojici kandidata odbačenih iz stranke', kazala je Jadranka Kosor, pojasnivši da bi Andrija Hebrang pobijedio već u prvom krugu da se zbroje njegovi glasovi s onima koje su dobili Nadan Vidošević i Dragan Primorac.

Premijerka je istaknula kako je za sljedeće izbore nužno izmijeniti izborne zakone kada je riječ o anketama. 'Ankete su krivo obavještavale birače. Prema njima Hebrang nije niti imao šanse za drugi krug.' A sljedeći izbori, parlamentarni 2011. već se itekako motaju po glavama šefova HDZ-a. 'Mi smo ponosni na rezultat i činjenicu da je Andrija Hebrang bio pravi kandidat. Kampanju je vodio pošteno i čestito. To je najbolji način da se počinjemo pripremati za predstojeće parlamentarne izbore', zaključila je Jadranka Kosor.

Kao što su s osmijehom na licu objavili poraz, HDZ-ovci su u nedjelju navečer i stigli u stožer. Iako su mu već i izborne ankete najavljivale treće mjesto, Hebrang je uporno tvrdio da će se tijekom večeri situacija promijeniti, posebice kada se zbroje rezultati iz dijaspore. No upravo mu je ta dijaspora okrenula leđa i glasove poklonila Bandiću. Za njega je Hebrang rekao da se 'dijaspore sjetio tri dana prije izbora'. Kazao je i da će s dva posto više glasova od Bandića ući u drugi krug.

Koliko je dobre volje i pun optimizma, pokušao je pokazati i šalom. Kazao je da bi bilo bolje da je pobijedio već u prvom krugu, jer bi se tako uštedio novac. 'Ovako ću za drugi krug morati podići kredit', kazao je Hebrang. Dodao je da je za inauguraciju već dao sašiti odijelo. Istaknuo je da je desnica na ovim izborima odnijela veliku pobjedu. 'Kada se zbroje svi glasovi desnih kandidata u prvom krugu, jasno je da je desnica pobijedila', zaključio je Hebrang.

Oko 21 sat u stožer je stigla i Hebrangova šefica, premijerka Kosor. Kazala je da kandidat HDZ-a ima potporu cijele stranke, čime se ponovno trudila pokazati da u HDZ-u nema problema. 'Vrlo sam zadovoljna prvim rezultatima. S obzirom na naše iskustvo s izlaznim anketama, Hebrang sigurno ide dalje', kazala je premijerka. 'Rezultat bi bio drukčiji da se Hebrang nije morao boriti protiv mnogih', zaključila je Kosor aludirajući na rasipanje glasova HDZ-ovih birača koji su dijelom otišli i stranačkim odmetnicima Nadanu Vidoševiću i Draganu Primorcu.

RECESIJSKI DOMJENAK I (NE)POZNATE FACE

U stožeru su se osim premijerke pojavili i ostali visoki HDZ-ovi dužnosnici. Potporu Hebrangu dolaskom su dali ministri Gordan Jandroković, Bianca Matković, Božidar Kalmeta, Darko Milinović i Božo Biškupić. Došao je i predsjednik Sabora Luka Bebić te potpredsjednik Vladimir Šeks.

Stigli su i roker Jurica Pađen, Lana Jurčević te HDZ-ovi sportaši, vaterpolist Dubravko Šimenc, košarkaš Stojko Vranković i Danira Nakić Bilić, bivša košarkašica i HDZ-ova zastupnica u Gradskoj skupštini.

Očito je da se vladajuća stranka striktno drži premijerkine upute da se novac ne troši na domjenke. U Hebrangovom stožeru gosti i novinari mogu se počastiti samo grickalicama i keksima.

Hebrang s Jadrankom Kosor

 


Davor Pongračić/CROPIX
Sportski tim HDZ-a
Lana Jurčević i Jasen Mesić