SLOVENSKI MEDIJI O THALERU

Za korupciju su krivi pohlepni poduzetnici

22.03.2011 u 12:13

Bionic
Reading

Slučaj Zorana Thalera (49), nekadašnjeg 'čudesnog dečka' iz generacije slovenskih političara koja je na javnu scenu stupila pred skoro četvrt stoljeća, dodatno će smanjiti ionako mali ugled političara u javnosti, a trebao bi zabrinuti i premijera Boruta Pahora, komentiraju u utorak vodeći slovenski dnevnici

Zoran Thaler je uhvaćen s rukama u vreći. Zato će njegov skandal dodatno potaknuti u javnosti ionako uvriježeno mišljenje da su politika i korupcija jedno te isto, da su političari pohlepni i spremni na moralno i zakonski sporne poteze u želji za dodatnom zaradom', navodi u komentaru ljubljansko Delo.

Vodeći slovenski list konstatira da Thaleru nije preostalo ništa drugo nego da dade ostavku i vrati svoj mandat u Europskom parlamentu jer je britanski Sunday Times razotkrio da je zajedno s eurozastupnikom iz Austrije Ernstom Strasserom i rumunjskim eurozastupnikom Adrianom Severinom bio spreman naplatiti 'konzultantske usluge' koje je u Europskom parlamentu napravio za navodne lobiste nepostojeće tvrtke, a zapravo novinare tog lista.

U pozadini takvih i sličnih slučajeva uvijek stoje 'pohlepa poduzetnika i korporacija' jer oni lobiraju kod političara i vlasti protiv zakonskih rješenja koja bi mogla smanjiti njihove profite, ali je izvor korupcije i u tome da 'političare nikad nije moguće platiti tako dobro da bi ih to odvratilo od koruptivnih postupaka', navodi Delo.

Zoran Thaler

Ljubljanski dnevni list Dnevnik zaključuje pak u vodećem komentaru da je slovenska politika u slučaju Thaler, bez obzira na to što će pokazati konačna istraga u Sloveniji i u Bruxellesu, 'dobila novu crnu mrlju'.

Thaler u slovenskoj politici 'nije bilo tko', navodi Dnevnik, ističući da je sa 30 godina postao zamjenik ministra vanjskih poslova, a sa 33 godine ministar u nekadašnjoj vladi Janeza Drnovšeka i ocjenjujući njegovo tumačenje da je u europskom korupcijskom slučaju žrtva zavjere potpuno neuvjerljivim.

'Ono što posebno pada u oči jest da Thaler na snimci koju je tajno snimio i objavio britanski list govori o primanju novca za uloženi amandman po želji lobista kao o nečemu sasvim uobičajenom. Iz toga bi se dalo zaključiti da mu to nije bilo prvi put. Linija između lobiranja i korupcije u europskom je parlamentu, a još više u slovenskom, vrlo tanka. Tajna operacija britanskih novinara u Europskom parlamentu pokazala je da je na razgovore o primanju mita pristalo samo pet posto zastupnika. No vjerojatnije je da su ostali zapravo bili lukaviji od Thalera i njegova austrijskog i rumunjskog kolege, pa se nisu tako naivno dali uhvatiti', procjenjuje ljubljanski Dnevnik.

List upozorava da bi Thalerov korupcijski skandal trebao biti opomena i povod za političku analizu slovenskom premijeru Borutu Pahoru koji je, unatoč tome što Thaler nije član Pahorovih Socijalnih demokrata (SD), pred izbore za Europski parlament 2009. inzistirao da Thaler, kao 'veliki radnik' i uvjereni Europljanin, bude nositelj njihove stranačke liste na izborima. To mu se je sada osvetilo jer mnogi Thalera identificiraju s vodećom vladajućom strankom, podsjećaju slovenski mediji.

Oporbene stranke i inače sadašnju vladu i koalicijske stranke optužuju za korupciju i politički klijentelizam, a potpora javnosti koalicijskoj vladi je u padu.