VOZI MIŠKO U MORH

Za kamione plaćen ekstra PDV od 6,2 mil. kuna

15.04.2009 u 09:04

Bionic
Reading

Godinama tajni Ugovor između tvrtke Eurokamion i MORH-a o nabavi 39 vojnih kamiona u prosincu 2004. godine, dostavljen je konačno, nakon višekratnih zahtjeva i prijetnji kaznenim prijavama, članovima saborskog Istražnog povjerenstva koje se bavi nabavkom tih kamiona

Ugovor koji na sebi ima pečat vojne tajne, ali i oznaku 'deklasificirano', što znači da je vojna tajna skinuta s dokumenta, Novi list je dobio na uvid. U tom su Ugovoru navedene pojedinačne cijene svake od pet vrsta vojnih kamiona koje je MORH kupio od Eurokamiona direktnom pogodbom, 28. prosinca 2004. godine, a postoji i stavka novozaračunatog PDV-a u iznosu od 6,2 milijuna kuna.

Upravo na temelju te stavke u Ugovoru, oporba u istražnom Povjerenstvu dokazivat će da je MORH platio dvostruki PDV na kamione jer je Eurokamion u prvom pozivnom natječaju dao ponudu koja je uključivala PDV, da bi u drugom krugu nabave – u direktnoj pogodbi – MORH-u ponovo zaračunao PDV.

Iz ugovora je razvidno da je MORH kupio tri kamiona po osnovnoj cijeni od 874.950 kuna, te još tri po cijeni od 843.600 kuna, 12 kamiona po cijeni od 712.500 kuna, te još 20 po cijeni od 717.250 kuna. Jedan kamion MORH je nabavio po cijeni od 1,047 milijuna kuna. Ukupna osnovna cijena kamiona iznosila je, dakle, 29.098.500 kuna, a izvor u Povjerenstvu tvrdi da su navedene cijene istovjetne onima iz prvog natječaja, koje su uključivale PDV.

Ta ukupna svota potom je, razvidno je iz Ugovora, smanjena za tri posto zbog avansnog plaćanja, ali je na nju dodatno obračunat PDV od 22 posto.

'Jasno je da je tvrtka Eurokamion prvo ponudila cijenu koja je uključivala PDV, potom u direktnoj pogodbi smanjila tu ukupnu cijenu za tri posto ali i odmah potom obračunala novih 22 posto PDV-a. To, dakle, ukupni posao poskupljuje za 19 posto', tvrdi izvor lista u Povjerenstvu.