PODJELA MEĐU BRANITELJIMA

Za Josipovića Ademi, Blaškić i Mladi Jastreb

30.12.2009 u 18:37

Bionic
Reading

Iako se stekao dojam da će većina branitelja u drugom krugu izbora dati svoj glas Milanu Bandiću, posebice nakon što su ga jučer zadarske braniteljske udruge otvoreno podržale, čini se da je stvarno stanje drugačije

Na internetskoj stranici Ive Josipovića objavljeno je priopćenje pod naslovom 'Branitelji za Josipovića'. Zanimljivo je da su među potpisnicima general Rahim Ademi, Tihomir Blaškić, Branko Borković – Mladi Jastreb, zapovjednik obrane Vukovara, te legendarni vukovarski branitelj Fred Matić.

'Mi, istaknuti branitelji u Domovinskome ratu iz cijele Hrvatske, ne želimo da predstavnici bilo kakvih udruga u naše ime daju potporu predsjedničkomu kandidatu Milanu Bandiću i tako pokušavaju stvoriti sliku kako je cijela braniteljska populacija uz njih.

Upravo suprotno od toga, u ratu smo se borili za Hrvatsku koja će biti poštena i pravedna, civilizirana i kulturna europska država i želimo da i njezin predsjednik bude takav. Zbog toga iznosimo svoj jasan stav da je Ivo Josipović kandidat kojega podupiremo i kojemu ćemo na izborima dati svoj glas.

Branko Borković (s vijencem) u Vukovaru 2007. godine


Iznimno cijenimo stav Ive Josipovića o tome kako nepravdom smatra činjenicu da su istinskim herojima, koji su za Hrvatsku ginuli u rovovima, pridodani i oni koji ratišta nisu niti vidjeli. Podupiremo njegov zahtjev da se napokon objavi registar branitelja i njegovo obećanje da će postrojiti ratne brigade kako bi njihovi zapovjednici izvršili smotru i kako bi se napokon doznalo tko je to Hrvatsku branio s puškom u ruci, a tko u uredu. Podržavamo i Josipovićevo obećanje kako će predložiti da se u Hrvatskoj uvede novo odličje 'Junak Domovinskoga rata', koje će kao predsjednik Republike s ponosom dodijeliti onima koji su dali izniman doprinos obrani i oslobađanju zemlje.

S indignacijom odbacujemo sve laži o tome da je Ivo Josipović sudjelovao u pisanju optužnica Haškoga suda protiv hrvatskih generala. Upravo suprotno, Ivo Josipović je štitio interese Hrvatske države u Haagu, posebno braneći Hrvatsku u predmetu 'sub poene'. Uz to, nekolicini je optuženih branitelja aktivno pomagao u pripremanju obrane. Bio je i pravni savjetnik u službi tadašnje hrvatske Vlade, a kao tajnik Hrvatskog odbora za pružanje pravne pomoći dao je nemjerljiv doprinos u obrani Republike Hrvatske.

Nakon pada Vukovara u srpskim zatvorima bilo je oko 180 hrvatskih branitelja, među kojima je bila nekolicina njih osuđenih na smrt. Svi su oni oslobođeni u velikoj razmjeni uz pomoć Odbora za pravnu pomoć. Među spašenima bio je i jedini preživjeli s Ovčare koji je poslije bio ključni zaštićeni svjedok na suđenju 'vukovarskoj trojci' pred Haškim sudom.

Ivo Josipović uvijek je zagovarao dosljednu primjenu prava i kažnjavanje svih zločina. Ivo Josipović uvijek je radio u interesu hrvatske države i znamo da će nastaviti tako i kao novi predsjednik Republike Hrvatske', stoji u pismu branitelja.