UBOJSTVO IVE PUKANIĆA

Za Jocu Amsterdama u Beogradu traže maksimalnih 40 godina zatvora

29.01.2014 u 22:39

Bionic
Reading

Srbijansko tužiteljstvo za organizirani kriminal predložilo je u srijedu Specijalnom sudu u Beogradu maksimalnu kaznu od 40 godina za Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam zbog organiziranja ubojstva vlasnika “Nacionala” Ive Pukanića i njegova suradnika Nike Franića 23. listopada 2008. u Zagrebu.

Zamjenik tužitelja za organizirani kriminal Jovica Jovanović u završnoj je riječi na suđenju beogradskoj skupini za ubojstvo Pukanića i Franića, zatražio maksimalnu kaznu i za drugooptuženog Željka Milovanovića, koji je označen kao počinitelj ubojstva, dok je pomagaču i trećeoptuženom Milanu Kuzmanoviću predložena kazna ne manja od 15 godina.

Tužiteljstvo je istaknulo kako su tijekom postupka izvedeni brojni dokazi da su optuženi počinili ubojstvo.

Po ocjeni tužiteljstva, Jocić je s nepoznatim nalogodavcem dogovorio da za milijun i pol eura ubije Pukanića, a organizirana skupina kojoj je bio na čelu, odgovorna je i za mnoge zločine u Srbiji i regiji “kao i za ovo ubojstvo, koje je organizirao upravo Jocić”, čiji je motiv, po ocjeni tužiteljstva, bilo koristoljublje.

Jovanović drži da je ubojstvo u Zagrebu “izvedeno na okrutan i beskrupulozan način kako bi se pokazala moć ove organizirane kriminalne skupine”.

Za četvrtak su predviđene završne riječi trojice optuženih i njihovih odvjetnika, nakon čega će sudsko vijeće zakazati izricanje presude.

Jocić je uhićen 27. travnja 2009. u Beogradu, a trenutačno je na izdržavanju kazne od 15 godina zatvora za jedno ubojstvo iz 1995.

U pritvoru je i Milovanović, dok se Kuzmanović od ožujka 2013., nakon tri godine u pritvoru, brani sa slobode.

Milovanović je optužen da je postavio eksploziv pored Pukanićevog automobila, a Kuzmanović da je pripadnicima zagrebačkog dijela Jocićeve kriminalne skupine trebao da osigurati putovnice za bjekstvo nakon ubojstva.

Hrvatskom dijelu Jocićeve skupine - Robertu i Luki Mataniću, Amiru Mafalaniju, Bojanu Guduriću i Slobodanu Đuroviću, a također i i Milovanoviću - sudilo se u Zagrebu, a Vrhovni sud Hrvatske prvostupanjsku je presudu kojom su bili osuđeni na ukupno 150 godina zatvora, smanjio za samo dvije godine.

Robertu Mataniću potvrđena je kazna na 33 godine zatvora, dok su Luki Mataniću i Amiru Mafalaniju kazne smanjene sa 16 na 15 godina.

Željku Milovanoviću u Zagrebu je potvrđeno maksimalnih 40 godina zatvora, a Bojanu Guduriću, koji je čekao sa snajperom ako Milovanović ne uspije, potvrđeno je 30 godina zatvora.

Đurović je kao posrednik između nalogodavaca i počinitelja, osuđen na 25 godina zatvora.

Osuđeni Gudurić i Matanić odbili su da iz Zagreba svjedoče u beogradskom procesu.