novci iz europskih fondova

Za izgradnju novog osječkog KBC-a potrebno dvije milijarde kuna

18.03.2019 u 17:58

Bionic
Reading

Novi osječki Klinički bolnički centar (KBC) trebao bi se graditi na lokaciji u Gackoj ulici, kod zgrade nekadašnjeg trgovačkog centra "Mercator", a procjenjuje se da će za izgradnju tog kompleksnog objekta biti potrebno osigurati dvije milijarde kuna, zaključeno je u ponedjeljak na sastanku ministra državne imovine Gorana Marića i osječko-baranjskog župana Ivana Anušića.

U priopćenju za javnost iz županova ureda navodi se kako se razgovaralo o prijedlozima lokacija budućeg KBC-a na području Osijeka, gdje bi bili zadovoljeni svi uvjeti izgradnje i pristupa bez ometanja te da je lokacija koja je predložena projektom, a zadovoljava sve potrebne uvjete, prostor u Gackoj ulici u Industrijskoj četvrti. Površina novog objekta procjenjuje se na između 130 i 135 tisuća četvornih metara.

Podsjeća se i kako je osječki KBC u suradnji sa Županijom osigurao financijska sredstva u iznosu od 35,2 milijuna kuna za sufinanciranje pripreme strateškog projekta izgradnje nove zgrade na javnom pozivu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“, koji je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova.

Od ukupne vrijednosti projekta za pripremu dokumentacije bespovratna EU sredstva iznose 30 milijuna kuna (85 posto), a ostatak od 5,2 milijuna kuna osigurat će Ministarstvo zdravstva iz državnog proračuna.

Dodaje se i kako će se tako stvoriti preduvjeti realizacije strateškog projekta izgradnje novog osječkog KBC-a, i to na način da se pripremi potrebna dokumentacija sa svim studijama i dozvolama za izgradnju kompleksa svih klinika, ordinacija, operacijskih sala, soba za pacijente i svih ostalih ustrojstvenih jedinica, potrebnih za kvalitetniju organizaciju rada novog KBC-a.

Uzimajući u obzir trenutne standarde u zdravstvu, površina novog objekta trebala bi biti između 130 i 135 tisuća četvornih metara, s procijenjenom vrijednosti za izgradnju u iznosu od dvije milijarde kuna.  Izravna podrška za pripremu strateškog projekta ima za cilj osigurati korištenje sredstava EU fondova u sljedećem programskom razdoblju 2021. - 2027. godine, ističu u Županiji.

Kao temeljni razlog izgradnje novoga KBC-a navodi se potreba većih i boljih radnih prostorija za sve klinike i kliničke zavode,  čime bi se podigli standardi korištenja, za pacijente i djelatnike, a realizacijom projekta riješit će se i sadašnji problem parkiranja u bolničkom krugu i njegovoj okolici, jer ovom najvećem bolničkom centru istočne Hrvatske gravitira gotovo cijelo područje Slavonije i Baranje.

Svakodnevno je u bolnici oko 5 tisuća osoba,od toga tri tisuće zaposlenika te još dvije tisuće pacijenata i posjetitelja, a parkirnih mjesta osigurano je za svega 200-injak vozila, napominje se u priopćenju.

Krajnji cilj i društvena vrijednost realizacije su osiguranje kvalitetnijeg pristupa zdravstvenoj zaštiti stanovništvu putem razvoja infrastrukture i znanstvene djelatnosti u ovoj Županiji, ali i cijelom istočnom dijelu Hrvatske, a ovim projektom neizravno se utječe i na demografski oporavak te podizanje životnog standarda i bolju javnu skrb o svim građanima, ističe se u priopćenju župana Anušića.

Dodaje se kako je po završetku obilaska spomenute lokacije, u prostorijama osječke Područne jedinice Ministarstva državne imovine, ministar Marić je u nazočnosti župana Anušića, nakon provedenog natječaja, potpisao 25 ugovora o zakupu poslovnih prostora i kupoprodaji garaža na području Osijeka.