LAGUMDŽIJA TVRDI

Za HDZ nema mjesta u vladi Federacije BiH

17.02.2012 u 12:15

Bionic
Reading

Predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine (SDP) Zlatko Lagumdžija odbacio je mogućnost rekonstrukcije vlade Federacije BiH koja bi podrazumijevala ulazak ministara iz reda HDZ-a BiH i HDZ-a 1990. u njen sastav

'To jednostavno nije realno u ovom trenutku', izjavio je Lagumdžija u intervjuu koji su u petak objavile banjalučke Nezavisne novine.

Na rekonstrukciji federalne vlade, odnosno na uključenju dva HDZ-a u njen sastav opetovano inzistira predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji drži da je to logičan korak nakon dogovora o uspostavi vladajuće koalicije na državnoj razini.

Izostanak dogovora dva HDZ-a, s jedne, te SDP-a i Stranke demokratske akcije (SDA), s druge strane, prošle je godine doveo do toga da mjesta namijenjena Hrvatima u federalnoj vladi popune ministri iz Hrvatske stranke prava (HSP) i Narodne stranke Radom za boljitak (NSRzB).

Lagumdžija je kazao da je rekonstrukcija koju SDP želi promjena prioriteta vlasti i vraćanje problema običnog čovjeka u središte pozornosti.

'Ono što također zahtijeva rekonstrukciju jesu odnosi unutar Bosne i Hercegovine na način da bude vraćeno povjerenje među političkim subjektima, izgubljeno nakon pada paketa ustavnih amandmana iz 2006. godine', izjavio je Lagumdžija.

Ocijenio je da oba HDZ-a imaju velike unutarnje probleme i znatan broj nezadovoljnika u svojim redovima, što je vjerojatno i motiv zbog kojih stranačka vodstva žele uključenje u federalnu vladu.

'Vlada FBiH radi dobar posao i ima punu podršku SDP-a. Sve dok je tako od rekonstrukcije nema ništa', kazao je Lagumdžija, dodajući da ipak očekuje vidjeti što će donijeti partnerstvo s dva HDZ-a na državnoj razini te u nekim županijama.

'Ukoliko se pokaže da su te vlade, zahvaljujući HDZ-u, bolje, učinkovitije i odgovornije, možemo razgovarati o tome kako da ta pozitivna iskustva prenesemo i na druge vlade', izjavio je predsjednik SDP BiH, naznačivši i to da ne vjeruje da bi u nekoj novoj vladi bilo mjesta i za HDZ 1990.

Ta je stranka nakon izbora u listopadu 2010. pregovarala sa SDP-om o uspostavi vlasti bez sudjelovanja HDZ-a BiH, no od toga je odustala priklonivši se na kraju savezu s Čovićevom strankom.

Lagumdžija je potvrdio i to da ima stanovitih poteškoća u partnerstvu između SDP-a i SDA, tvrdeći da je to rezultat činjenice da u SDA i dalje ima ljudi koji imaju otpor prema SDP-u, ali i onih koji su sljednici 'promašenih i kriminaliziranih projekata'.