SANADER USKOK-U, NESLUŽBENO

'Za Fimi mediju sam prvi put čuo iz medija'

22.07.2011 u 15:00

Bionic
Reading

Dva sata branio se pred USKOK-ovim tužiteljicama Gordanom Klarić i Tamarom Laptoš. Uz njega su bili odvjetnici Čedo Prodanović i Goran Suić. Bivši premijer je, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, negirao SVE optužbe, istaknuvši da mu to zvuči kao bajka

'Nisu postojali crni fondovi. Nije izvlačen novac iz državnih tvrtki preko Fimi medije', kazao je Sanader. Čak je izjavio i to da za tvrtku Fimi media sve donedavno - uopće nije čuo, izvještava Jutarnji

'Ne sjećam se da sam ikada uopće čuo za tvrtku Fimi media dok se nije počela spominjati u medijima, u sklopu ove afere, a Nevenku Jurak vidio sam samo jednom u životu', rekao je tužiteljicama.

Pokušao je srušiti iskaz svoga stranačkog rizničara i prijatelja Mladena Barišića koji je detaljno ispričao tužiteljima kako je, kada i koliko novca davao Sanaderu.

Korupcijska mreža bila je toliko razvijena da je u vrijeme dva mandata HDZ-a iz državnih tvrtki izvučeno, prema Bajićevim istragama, više od dvije milijarde kuna. Bivši je premijer, prema Barišićevom svjedočenju, jednom prilikom čak tražio od šefa Carine da mu donese 20 tisuća kuna u manjim dolarskim apoenima kako bi imao nešto u džepu za put u Ameriku.

Unatoč tome, jučer je hladno ustvrdio: 'Laž je da sam primao novac od Mladena Barišića. Nikada nisam primio ni kune od bilo kakvih ilegalnih donacija ili bilo kakvog drugog nezakonito stečenog novca', ustvrdio je Sanader u svojoj obrani.

Navodno je detaljno objasnio sustav financiranja stranke. Ispričao je kakav je bio stranački sustav ranije, a potom je detaljno iznio što je sve promijenio kada je postao šef stranke.

'HDZ je pod mojim vodstvom bio tako uređen da se točno znalo tko je za što zadužen', istaknuo je Sanader dok je vrlo detaljno govorio o sustavu koji se brinuo o financijama u HDZ-u. Naglasio je kako on samostalno nije imao nikakve veze s financijama, osim kada su se donosile odluke na Predsjedništvu stranke. Također je ustvrdio i kako nikada nije u četiri oka raspravljao o sredstvima stranke s bilo kojom osobom koja je u HDZ-u bila zadužena za financije.