AMERIČKI 'PROROK'

Za četiri dana stiže pravi kraj svijeta!

17.10.2011 u 14:51

Bionic
Reading

Harlod Camping, konzervativni kršćanski radijski propovjednik koji je početkom godine neuspješno najavljivao da će svijet u svibnju snaći apokalipsa, tvrdi da 21. listopada stiže pravi smak svijeta. Prošli put je, kaže, promašio za pet mjeseci, međutim, ovaj puta nema greške

'Što se zapravo dogodilo prošloga svibnja? Bog je učinio upravo ono što je htio učiniti', objavio je američki 'prorok' na svojoj službenoj stranici FamilyRadio.com i odmah potom pojasnio: 'Naime, upozorio je cijeli svijet da će se 21. svibnja dovršiti njegov program izbavljenja. U narednih pet mjeseci, svi osim izabranih naći će se pred Božjim konačnim sudom. Kako bi ostvario taj cilj, Bog je od istinskih vjernika sakrio pravo značenje dvije fraze. Da to nije učinio, svijet ne bi bio uzdrman strahom kao što je jest bio.'

Camping je u svibnju privukao veliku medijsku pozornost svojim najavama sudnjeg dana, a kada se predviđanja nisu ostvarila, izjavio je da je pomalo zbunjen. Devedesetogodišnji je propovjednik u lipnju doživio srčani udar i otada se oporavlja u svojem domu u Oaklandu u Kaliforniji. No problemi sa zdravljem nisu umanjili njegov misionarski žar.

'Možemo, dakle, biti sigurni da se svi ljudi, osim onih koji su spašeni, nalaze pred Božjim sudom te da će 21. listopada 2011. zajedno s čitavim fizičkim svijetom biti uništeni čim istekne rok od pet mjeseci. Na taj dan istinski vjernici koji su izabrani bit će uzneseni. Moramo se prisjetiti da jedino Bog zna tko su njegovi odabranici koje je spasio prije 21. svibnja', rekao je Camping.

Vremešni protestantski prorok nije se baš proslavio svojim dosadašnjim pokušajima da numerologijom u Bibliji otkrije tajne budućnosti čovječanstva. Prije promašaja u svibnju imao je još jedan, 6. rujna 1994. godine.

Ismijavajući se Campingovim najavama neke organizacije skeptika, u svibnju su organizirale partije u čast sudnjeg dana. U masonskom centru u Oaklandu okupila se skupina od nekoliko stotina ateista koji su završetak sudnjeg dana' obilježili na svoj način, a nešto dalje, u Tacomi druga je skupina organizirala 'tulum uznesenja' i na Facebooku najavila da će vijesti o prolasku sudnjeg dana dočekivati uz piće, opuštene razgovore i dobru zabavu.

No neki Campingovi ozbiljniji sljedbenici ipak se ne mogu požaliti da nisu doživjeli sudnji dan. Primjerice Njujorčanin Robert Fitzpatrick (60) na tiskanje i vješanje plakata kojima se najavljivala prorokova apokalipsa potrošio je čak 140.000 dolara, gotovo cijelu svoju životnu ušteđevinu.