NEJASNI MOTIVI VILIMA BONA

Za bombu uoči koncerta pet i pol godina zatvora

Bionic
Reading

Jedinstvenu nepravomoćnu kaznu zatvora u trajanju od pet godina i šest mjeseci izrekao je Vilimu Bonu (60) iz Pazina na Županijskom sudu u Puli sudac Damir Krpan. Bon je 11. kolovoza prošle godine, navodno zbog 'mržnje' prema pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu, postavio bombu ručne izrade u Boćarskom domu u Pazinu gdje su se trebali održati pjevačevi koncerti

Bon je postavio bombu kako bi spriječio koncerte koji su se u njemu trebali održati 19, 20. i 21. kolovoza, piše Večernji list. No Jutarnji je svojedobno pisao da je Vilim Bon navodno veliki obožavatelj Thompsona, pa njegovi motivi za ovaj bombaški napad nisu baš najjasniji.

On je stari policijski znanac i okorjeli kriminalac koji je gotovo pola svoga života proveo u zatvorima. Stoga se u Pazinu mogla čuti i priča da je on samo izvršitelj bombaškog napada, a da je nalogodavac netko drugi.

Vilim Bon

Bon je 70-ih godina prošlog stoljeća sudjelovao u pljačkačkim pohodima po istarskim bankama. Banda koje je bio član krala je i mumije po istarskim crkvama, a provalili su i u Franjevački samostan u Pazinu i ukrali vrijedne freske. U zatvoru je proveo 12-13 godina, sve do raspada Jugoslavije. Bio je osumnjičen i da je 1993. u zrak digao Hrvatsku pticu iznad Limskog kanala, no to mu nedjelo nije dokazano iako počinitelj dizanja u zrak Hrvatske ptice nikad nije pronađen.

Jedno je vrijeme živio i u Italiji. U Trstu je uhićen zbog šverca droge i u talijanskim zatvorima proveo pet godina. Nakon što je odslužio zatvor u Italiji ponovno se vratio u Pazin i, po svemu sudeći, nastavio sa starom praksom. Tako je bio osumnjičen, ali ne i osuđen, da je prije par godina pružao logističku potporu pljačkačima poslovnica Istarske banke u Žminju i Taru.

U svakom slučaju, svi koji ga znaju, a u Pazinu zapravo i nema osobe koja ga ne poznaje, kažu da je cijeli život vezan uz kriminal, da je samotnjak i da povremeno zarađuje na crno kao građevinski radnik. Živi sam i nema obitelji.

Eksplozivom u Boćarskom domu izazvao je opasnost za imovinu, ljude i promet većih razmjera, a kaznenim djelom prouzročena je imovinska šteta na objektima od 446.384 kuna. Za to je djelo Bon osuđen na pet godina, dok je još godinu dana zatvora dobio zbog posjedovanja ručne bombe M-50, bez upaljača s eksplozivnim punjenjem TNT-om i četiri trotilska metka. Optuženik će vrijeme od pravomoćnosti presude provesti u pritvoru, a kaznu mu se uračunava i dosad provedeno vrijeme u pritvoru.

Bon je dužan platiti troškove postupka od 23.133,40 kuna te paušalni iznos od dvije tisuće kuna. Sudac Krpan objasnio je da će vrijeme provedeno u zatvoru Bonu biti dovoljno da razmisli o svojim postupcima, a ostalim poruka da takva kaznena djela ne mogu činiti. Bon ima pravo žalbe na presudu u roku od 15 dana, a prilikom izricanja kazne nije reagirao.