KNINSKA GRADONAČELNICA

'Za bojkot Lustiga krivi su - mediji!'

28.09.2012 u 19:05

Bionic
Reading

'Ništa od ovoga se ne bi dogodilo da mediji nisu stvorili negativnu atmosferu i potaknuli roditelje na bojkot', kazala je za tportal gradonačelnica Knina Josipa Rimac komentirajući nedolazak 350 učenika osnovnih škola na projekciju filma 'Posljednji let Petra Ginza'

Dokumentarac od dječaku koji je ubijen u nacističkim logorima i predavanje dvostrukog oskarovca Branka Lustiga u ovom gradu dočekala je potpuno prazna dvorana.
'Bila je to spontana reakcija nakon članka u Slobodnoj Dalmaciji o događanjima u Zadru, da nije bilo takve 'pripreme', djeca bi vjerojatno pogledala film i o njemu kasnije diskutirala. Knin je multietnička i multivjerska sredina, ovdje žive ljudi različitih vjera, nacionalnosti i kulture življenja. Žao mi je što se to dogodilo, ali ne bih rekla da je krivac za to jedan pojedinac pa ni ravnatelj škole', kazala nam je Josipa Rimac.

'Ne, nisam bila u Kninu u vrijeme projekcije, ali u ime Grada tamo je bio naš pročelnik. Nakon svega, film ću sigurno pogledati. Prije ili kasnije', dodala je kninska gradonačelnica.

Dan ranije, Slobodna Dalmacija doista je dala veliki publicitet Lustigovoj izjavi 'Da Bog postoji, ne bi bilo holokausta ni Jasenovca', kao i nezadovoljstvu jedne učenice i nekolicine roditelja koji su smatrali da se filmom vrijeđa Katolička crkva. Redatelj se u Zadru s time složio i najavio da će odustati od daljnjih projekcija 'Posljednjeg leta Petra Ginza' te odabrati drugi film, no u Kninu je ipak od toga odustao.

U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta potvrdili su nam da se temeljem mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje dali neobvezujuću preporuku za film, no kažu da je stvar ravnatelja škola hoće li se on prikazati djeci.

'Agencija nam je preporučila davanje pozitivnog mišljenja za film, koji na djeci pristupačan način govori o holokaustu, ali je upozorila da učenike treba pripremiti za sadržaj filma, projekciju organizirati uz prisutnost stručnih suradnika i nakon filma obavezno razgovarati s učenicima', kazali su nam u Ministarstvu.

U vodstvu Festivala židovskog filma, koje je zajedno s Lustigom organiziralo program za osnovce nazvan 'Edukacijska jutra', demantirali su informaciju da je iduća postaja prikazivanja filma Dubrovnik.

'Ne, ove godine u programu smo imali samo Čakovec, Zadar i Knin. Sredinom listopada gospodin Lustig ide u Dubrovnik, no sasvim drugim povodom', kazali su nam u direkciji festivala.