'BOŽIĆNA ZVIJEZDA'

Za Badnjak stiže asteroid dovoljan za veliko uništenje

17.12.2015 u 11:54

Bionic
Reading

Čini se da ćemo ove godine više puta imati priliku svjedočiti prigodnim posjetima nebeskih tijela.

Prvo je za Noć vještica na udaljenosti 1,3 puta većoj od udaljenosti Mjeseca proletio 400-metarski asteroid 2015 TB145 koji je otkriven samo 21 dan ranije, a sada astronomi najavljuju da će za Badnjak proći još mnogo veći 2003 SD220. Na sreću, on će nas pri brzini od 8 km u sekundi pozdraviti s pristojne udaljenosti, 28 puta veće od Mjesečeve. Dakle, neće, kako na internetu i YouTubeu najavljuju neki promotori teorija zavjera, udariti u Zemlju niti će uzrokovati potrese i erupcije vulkana.

2015 TB145 ima promjer negdje između jednog i dva i pol kilometara, što je dovoljno da u nekom hipotetskom udaru izbriše barem neki kontinent i dio života na Zemlji. Za usporedbu, prema nekim novijim procjenama, asteroid koji je uništio dinosaure imao je promjer između 4 i 6 kilometara.

2003 SD220 se za Badnjak neće moći vidjeti golim okom kao mitska Betlehemska zvijezda; za promatranje će trebati teleskop i dosta amaterskog astronomskog iskustva. Ako ga još niste stekli ne brinite, prema stručnjacima NASA-e u sljedećih 12 godina posjetit će nas još četiri puta, prvo 2018., a potom i 2021.

U tekstu objavljenom na službenim stranicama američke svemirske agencije piše da će tim pokušati procijeniti masu asteroida pomoću Yarkovskyjevog efekta koji se temelji na mjerenju kašnjenja zračenja toplinske energije koju je tijelo tijekom svoje rotacije apsorbiralo.

NASA je zainteresirana za 2003 SD220 jer bi on, kao prilično veliko, a blisko tijelo, u doglednoj budućnosti mogao biti jedan od ciljeva ljudskih letova te eventualno eksploatacije rudača.

'2003 SD220 nalazi se na NASA-inoj listi NHATS ciljeva koje bi ljudi mogli posjetiti, stoga je promatranje tog tijela izuzetno važno', napisao je NASA-in astronom Lance Benner.

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame nedavno je potpisala zakon koji američkim svemirskim kompanijama omogućava da posjeduju i prodaju resurse do kojih će doći rudarenjem na asteroidima i sličnim svemirskim tijelima. No neki stručnjaci upozoravaju da zakon predstavlja kršenje međunarodnog sporazuma 'The Outer Space Treaty' iz 1967. godine o nebeskim tijelima, o vlasništvu nad njima i njihovoj kontaminaciji.