SVAKI PO 9 KVADRATA

Za 2 javna WC-a Zagreb dao 210 tisuća eura

16.03.2009 u 08:44

Bionic
Reading

Za ugradnju dva montažna WC-a na okretištima autobusa i tramvaja Dubrava i Dubec, Grad Zagreb prošle godine platio je 1,55 milijuna kuna. Preračunato u euro valutu: 210 tisuća eura. Svaki od dva montažna WC-a velik je devet kvadrata pa proizlazi da je Grad Zagreb za jedan kvadrat montažnog WC-a uključujući i gradnju infrastrukturnih priključaka, platio 11,6 tisuća eura. Valja istaknuti da cijena stambenog kvadrata najelitnijih zdanja u Zagrebu ne prelazi šest tisuća eura

Da slučaj bude čudniji, u Programu gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture iz 2007. godine stajalo je da će gradnja dvaju montažnih WC-a stajati stotinu tisuća kuna. Ista cijena od 100 tisuća kuna za WC-e prikazana je i u izmjenama i dopunama tog programa. Potom je na staru godinu, 31. prosinca 2007., potpisana direktna nagodba za ugradnju dvaju sanitarnih objekata s Tvornicom željezničkih vagona Gredelj, za cijenu od 1,25 milijuna, bez poreza na dodanu vrijednost, piše Novi list

U Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture za 2008. godinu tad je unesena konačna cijena, s PDV-om – 1,55 milijuna kuna. Toliko je Gredelju i plaćeno za dva montažna WC-a.

Kako je cijena od stotinu tisuća kuna skočila na 1,55 milijuna Novi list je upitao Božidara Merlina, zamjenika pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvo. On se najprije raspitao od čega su građeni ti WC-i, a potom objasnio: 'To je ta cijena – 1,55 milijuna kuna'.

WC-i su od inoxa, poručili su iz Gradskog poglavarstva

– Ti su programi iz 2007. godine; planirane cijene smo stavljali tek tako, da se projekt nađe u planu, a kad bi posao dogovorili onda bi isplatili onoliko koliko je. Ovogodišnji plan je čist' drugačiji. Ove godine smo fino planirali, rekao je Merlin. Pokazao nam je također i nacrte spomenutih WC-a, ali ne i troškovnike. Merlin je objasnio da su to moderni WC-i, koji se sami čiste i imaju niz drugih dodataka, a prilagođeni su, napominje, i za invalidne osobe.

– To nisu bilo kakvi WC-i, a osim toga tu se radilo i uređenje okoliša i svega, rekao nam je Merlin.

Jedna od njegovih suradnica, pak, ustvrdila nam je da su sami WC-i koštali po 380 tisuća kuna te da je ostalo utrošeno na infrastrukturu. U direktnoj nagodbi s Gredeljom, međutim, ne spominje se obveza gradnje infrastrukture niti uređenje okoliša. Tamo jasno stoji – ugradnja dvaju sanitarnih objekata na okretištima tramvaja Dubrava i Dubec.

Zanimljivo je, također, da Gredelj u svojoj uobičajenoj poslovnoj ponudi uopće nema sanitarne objekte, ali Merlin tvrdi da je ova tvrtka sama izvela posao, odnosno da nisu uzimali podizvođače, kao što je to nerijetko slučaj.

Obilaskom ekskluzivnih WC-a na Dubecu utvrđeno je da ženski WC ne radi, dok je muški bio u funkciji. Montažni objekt obložen je kulirom, unutra su montirane wc-školjke od inoxa. Toalet papira i sapuna – nema. 

Zamjenik pročelnika Merlin, međutim, ističe da je riječ o suvremenom, samočistećem WC-u te nikakvih problema ne vidi u činjenici da su dva montažna objekta, svaki velik po devet kvadrata, plaćena po cijeni dva dvosobna stana u Zagrebu.

O funkcionalnosti montažnih sanitarnih čvorova na okretištima tramvaja Dubec i Dubrava najbolje govori činjenica da su građani Dubrave prije par tjedana u jedno jutro skupili tisuću potpisa na peticiju, kojom se traži izgradnja čvrstih objekata. Peticiju je organizirao HNS, jer su se građani žalili da je montažni WC na okretištu Dubrava često u kvaru.

Dosad najskuplji zahod u izvedbi izvršnih tijela lokalne samouprave uređen je prije par godina u Dubrovniku, u režiji gradonačelnice Dubravke Šuice. Taj ekskluzivni WC plaćen je četiri tisuće eura po kvadratu. Ukupno je na njega utrošeno oko pola milijuna kuna.

– Ne vidim zašto se netko čudi što uređenje jednog kvadratnog metra WC-a košta četiri tisuće eura. Kvadrat mog hodnika kod kuće košta 500 eura, ali kvadrat moje kupaonice košta pet do sedam tisuća eura. Unutra imam jacuzzi, koji je jako skup; uređenje sanitarija je skupa stvar. WC je ekskluzivan prostor i samo primitivci to mogu podcjenjivati, govorila je u svoju obranu Šuica kad je pukla bruka oko 'kraljevskog zahoda'. Gradonačelnik Bandić svojoj kolegici danas je pokazao da njegova administracija može brže, više i jače.