SLUČAJ THOMPSON

Za 16.000 stranaca zabranjen ulazak u Hrvatsku

Bionic
Reading

Oštra reakcija hrvatske diplomacije na švicarsku zabranu ulaska pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu u zemlje šengenskog sustava u kontradikciji je s onim što Hrvatska sama prakticira kao sigurnosnu mjeru

Prema službenim podacima MUP-a, samo u prvih osam mjeseci ove godine registrirana su čak 16.283 strana državljanina kojima je zapriječen prelazak hrvatske granice, piše Slobodna Dalmacija

MUP ne daje podatke o razlozima zbog kojih ti ljudi ne smiju u Hrvatsku, kao što i ne pita za mišljenje o takvoj odluci njihove matične države. Od toga ukupnog broja osoba koje za Hrvatsku imaju status persona non grata, 333 je Turaka, 615 Slovenaca, 257 Ukrajinaca, a najveći ih je dio iz našeg istočnog susjedstva.

Zanimljivo je da je najskandalozniji primjer zabrane ulaska u Hrvatsku zabilježen u vrijeme Račanove vlade, u studenome 2002, kada je legendarna i svjetski poznata pakistanska grupa Rizwan Muazzam Qawwali otkazala koncert u zagrebačkom Studentskom centru zato što im MUP 'zbog sigurnosnih razloga' nije htio izdati vize za ulazak u Hrvatsku.

Iako je odbio objasniti konkretne razloge zbog kojih bi ovaj sastav što izvodi duhovnu sufističku glazbu bio opasan za sigurnost Hrvatske, svima je bilo jasno da je riječ o pukom dodvoravanju američkim očekivanjima, istim onima zbog kojih je, recimo, u vrijeme iste vlade odbijen veliki posao brodogradnje s Libijom.

Pakistanski sastav proglašen je 'opasnim', a organizatori koncerta to su ocijenili kršenjem Ustava RH, jer se 'MUP vodio načelom predrasuda prema jednoj naciji'. Da apsurd bude veći, ista je grupa samo pet dana prije održala sjajan nastup u Moskvi, gdje je doputovala bez ikakvih birokratskih teškoća.