JOŠ JEDAN SPLITSKI SUDAC POD ISTRAGOM

Za 10 tisuća eura vadili ljude iz zatvora!

12.10.2011 u 14:54

Bionic
Reading

Splitski sudac Robert Pešutić, koji je u utorak priveden zbog sumnje da je počinio nekoliko kaznenih djela kod obavljanja svoje dužnosti, u srijedu ujutro prebačen je u Rijeku i ispitan u prostorijama USKOK-a. U gotovo dvosatnom razgovoru negirao je sve optužbe, no na zahtjev USKOK-a sud je svejedno odobrio jednomjesečni istražni pritvor, zbog opasnost utjecaja na svjedoke i ponavljanje kaznenog djela

Kako doznajemo, u istoj akciji nalog o provođenju istrage podnesen je protiv još jednog splitskog suca, Ante Unkovića, koji je preko Pešutića navodno primio tri tisuće eura mita kako bi u jednom predmetu donio oslobađajući presudu. Za njega USKOK još uvijek nije zatražio ni privođenje ni skidanje sudačkog imuniteta, već će postupak ići redovnim putem. Ukidanje imuniteta zatražit će se ako slučaj dođe do faze podizanja optužnice. Osim dvojice sudaca, za davanje mita i poticanje na zlouporabu položaja prijavljeno je još troje hrvatskih državljana, inače klijenata splitskog suda.

Po tvrdnjama USKOK-a, Pešutić je 23. studenoga prošle godine primio tri tisuće eura, obećavši da će Unković donijeti oslobađajuću presudu. Novac je proslijedio Unkoviću, koji je svoje obećanje i ispunio.

Tarifa samog Roberta Pešutića, pak, navodno je bila znatno viša: istražitelji tvrde da je još 2007. godine preko posrednice primio 10 tisuća eura u zamjenu za obećanja da će 'klijent' biti oslobođen, ili barem da će osigurati obnovu postupka ili odgodu izvršenja kazne. Novac je primio, osoba je doista osuđena, a Pešutić je potom doista donio rješenje kojim se odgađa izvršenje kazne do obnove postupka. Drugim riječima, za 10 tisuća eura vadio je ljude iz zatvora.

Na korupcijskoj aferi u splitskom sudu USKOK je po svemu sudeći radio nekoliko godina, jer je očito da su poprilično dobro upoznati s Pešutićevim postupcima. Na teret mu tako stavljaju i gotovo trogodišnje odugovlačenje u slanju jednog osuđenika u zatvor. Od listopada 2008. do svibnja ove godine, tvrdi se, pozitivno je rješavao njegove zahtjeve za odgodom izvršenja kazne, pa čak i nakon što je Vrhovni sud u veljači ove godine odbio njegov zahtjev za smanjenje kazne. Čovjek ima pravomoćnu presudu, no zahvaljujući Pešutiću do dana današnjeg nije proveo ni dana u zatvoru!

Listi grijeha ovog splitskog suca tu nije kraj: USKOK tvrdi i da je od supruge jednog okrivljenika 2009. godine zatražio dvije tisuće kuna kako bi ukinuo nalog za privođenje i izrekao uvjetnu osudu. Neposredno prije zaključenja glavne rasprave, tvrde, u istom predmetu tražio je još novca, pa mu je žena predala doslovce sve što ima - tisuću kuna i 100 dolara. Bilo je dovoljno, donio je uvjetnu presudu.