PRISTUPANJE EU

Za 10 dana znat će se kad i gdje potpisujemo ugovor

07.07.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Za deset dana znat ćemo prijedlog poljske strane kada i gdje će se potpisati pristupni sporazum Hrvatske s Europskom unijom. Tako je barem najavio poljski veleposlanik Wieslaw Tarka na zajedničkoj konferenciji za novinare povodom početka poljskog predsjedanja, ali i novog 18-mjesečnog predsjedanja triju država, Poljske, Danske i Cipra

U srijedu je poljski premijer Donald Tusk bio u Europskom parlamentu, a u petak je sjednica Europske komisije i poljske vlade u Varšavi. 'Nakon ovih obaveza koje svako predsjedavanje ima na početku mi ćemo moći krenuti s konkretnim pitanjima. Nadam se da ćemo još u prvoj polovini srpnja moći reći gdje i kada će se potpisati', rekao je Tarka.

Veleposlanik je pojasnio da određivanje datuma ovisi o vremenu koje će biti potrebno skupini koja radi na izradi ugovora da ga dovrši. Podsjetio je i da je izrada ugovora kada je Poljska ulazila u Europsku uniju trajala tri mjeseca i deset dana. Toliko otprilike očekuje da će trajati i izrada hrvatskog ugovora, uz napomenu da nam uskoro dolazi kolovoz kada su gotovo svi na godišnjim odmorima. 'Ovdje nekog prostora za velike spekulacije nema', poručio je poljski veleposlanik.

Osim toga, Tarka je predstavio i glavne ciljeve poljskog predsjedavanja Europskom unijom rekavši da je u Poljskog potpora Europskoj uniji sedam godina nakon ulaska iznimno visoka i kreće se između 75 i 82 posto. Tri su osnovna prioriteta kojima će se Poljska baviti – europska integracija kao izvor rasta, prednosti od europske otvorenosti, dio koji se odnosi na podupiranje daljnjeg procesa proširenja, i europska sigurnost, s naglascima na energetskoj i prehrambenoj sigurnosti.

'Ovom predsjedanju pristupamo optimistično, ali realistično. Gurat ćemo naprijed što više stvari budemo mogli. Europa treba poljski dinamizam i optimizam', rekao je poljski veleposlanik.

Tarka smatra, a s njim su se složili i veleposlanici Danske i Cipra, Bo Eric Weber i Marios Lyssiotis, da najteži posao poljsko, ali i zajedničko 18-mjesečno poljsko-dansko-ciparsko predsjedanje Europskom unijom čeka prilikom postizanja dogovora oko novog budžeta za razdoblje od 2014. do 2020. godine.