THE ALIEN

Yukio Hatoyama novi japanski premijer

16.09.2009 u 10:35

Bionic
Reading

Vođa lijevog centra Yukio Hatoyama u srijedu je izabran za premijera u japanskom parlamentu kako bi vodio politiku koja će biti socijalno osjetljivija, nakon 55 godina gotovo neprekinute vladavine desnice u drugoj po veličini gospodarskoj sili svijeta

Za Hatoyamu (62) je glasovalo 327 od 480 zastupnika u parlamentu, a 119 za Masatoshija Wakabayashija, kandidata Liberalno-demokratske stranke (PLD, desnica), koji je tako prešao u oporbu.

'The Alien'

Hatoyami su kolege političari nadjenuli nadimak 'The Alien'(izvanzemaljac). Naime njegova supruga 66-godišnja Miyuki Hatoyamatvrdi da su je prije 20 godina oteli izvanzemaljci.

U svojojknjizi 'Vrlo neobične stvari koje sam doživjela' opisala je kako sunjezinu dušu izvanzemaljci prevezli NLO-om na Veneru, a potom jevratili. Kada mu je to ispričala, Hatoyama je navodno uzvratio: 'Pa to je odlično!'


U sličnom glasovanju i Senat je potvrdio predsjednika Japanske demokratske stranke (PDJ, lijevi centar) za premijera. PDJ, pobjednik nedavnih izbora, obećao je da će voditi politiku koja će 'građanima olakšati život', zahvaljujući preraspodjeli dijela državnog novca obiteljima, nezposlenima i umirovljenicima.

Hotoyama je bogati nasljednik industrijske i političke dinastije, unuk bivšeg japanskog premijera Ichire Hatoyame (1954.-1956.). Ministar financija u Hatoyaminoj vladi, ključno mjesto u ambicioznom proračunskom programu PDJ-a, bit će Hirohisa Fujii (77), bivši visoki dužnosnik.

Ministarstvo vanjskih poslova povjerit će Katsuyji Okadi, sadašnjem dopredsjedniku PDJ-a. Čelnik lijevog krila stranke Naoto Kan predvodit će novi Ured za državnu strategiju koji će imati važnu ulogu u planovima stranke da zastupnicima vrati u ruke poluge vlasti koje često drži birokracija.

Akira Nagatsuma, zastupnik koji je razotkrio golemi skandal o mirovinama nestalim 2007. preuzet će ministarstvo zdravstva, rada i socijalne skrbi.