POLITIKA I ESTRADA

Youssou N'dour kandidat za senegalskog predsjednika

03.01.2012 u 13:43

Bionic
Reading

Senegalska i svjetski popularna glazbena zvijezda, pjevač Youssou N'dour najavio je da se u veljači kani natjecati na predsjedničkim izborima kao jedan od brojnih protukandidata veteranu Abdoulayeu Wadeu koji je na vlasti već 11 godina

'Kandidat sam. Uključit ću se u izbornu utrku', rekao je N'dour za radijsku i televizijsku postaju TFM (Television Futurs Medias) i objasnio da je čuo i razumio glasove žena i muškaraca koji odavna 'sanjaju o novome Senegalu'.

N'dour je ranije oštro kritizirao Wadeovo nemarno trošenje novca u zemlji gdje je službeno zaposlenje prava rijetkost, a prosječna zarada po glavi stanovnika tri dolara na dan.

Pjevač, udaraljkaš i glumac uživa veliku popularnost u Senegalu i u svijetu gdje je proslavio mbalax stil izgrađen na glazbenoj tradiciji naroda Serer, probio se na sjevernoameričke i europske glazbene liste i surađivao s glazbenicima kao što su Peter Gabriel, Axelle Red, Sting, Bruce Springsteen i Ryuichi Sakamoto.

'Istina je da nemam sveučilišno obrazovanje, no predsjedništvo nije nešto što se uči u školi', tvrdi N'dour koji je u studenome najavio da otkazuje koncerte da bi se usredotočio na politiku.

Pitanje je ipak hoće li mu popularnost pomoći da pridobije glasove birača na izborima 26. veljače, a pripreme za njih protječu u prijeporima može li se 85-godišnji Wade ponovo natjecati nakon što je odradio ustavom zajamčena dva predsjednička mandata. Wade tvrdi da se ima pravo kandidirati jer je prvi mandat započeo prije nego što je odredba o dva mandata ugrađena u ustav.