eu izbori

Yanis Varoufakis podržao političku platformu Možemo!

20.05.2019 u 12:53

Bionic
Reading

Bivši ministar financija Grčke i jedan od predvodnika Pokreta demokracije u Europi 2025 (DIEM25) Yanis Varoufakis pozvao je birače u Hrvatskoj da svoj glas daju političkoj platformi Možemo!, a time i koaliciji u kojoj su Možemo!, Nova ljevica i ORaH, izvijestili su u ponedjeljak iz Platforme Možemo

'Platforma Možemo! podržala je 'Zeleni New Deal', a vama preporučam da ga pročitate i da ga i vi podržite. Najbolji način na koji ga možete podržati je da glasate za Možemo!', istaknuo je Varoufakis u video poruci podrške.

DiEM25 izlazi na EU izbore s partnerima pod nazivom 'Europsko proljeće' u sedam država: Grčkoj, Njemačkoj, Danskoj, Poljskoj, Španjolskoj, Francuskoj i Portugalu, a predvode ga, među ostalim, i hrvatski filozof Srećko Horvat, američki lingvist i filozof Noam Chomsky te glazbenik Brian Eno.

Platforma Možemo! podržala je 'Zeleni New Deal' DIEM-a 25 koji predstavlja program investiranja u razvoj post-fosilnih ekonomija u Europi, po kojemu bi se na razini EU-a investiralo oko 500 milijardi eura godišnje u obnovljive izvore energije, zelenu industriju, gradnju i infrastrukturu. Ta bi sredstva dolazila, ističu iz Možemo!, kroz izdavanje obveznica koje bi jamčila Europska centralna banka (ECB).

'Hrvatska treba zeleni New Deal, kao što ga treba i cijela Europa. Treba nam ambiciozni plan državnih investicija koji će transformirati našu ekonomiju prema 100 posto obnovljivim izvorima energije, a u isto vrijeme stvoriti održiva i sigurna radna mjesta te zaustaviti mjere štednje', izjavio je nositelj koalicijske liste na EU izborima Tomislav Tomašević.

Ističe da za takvo što postoji podrška birača jer prema istraživanjima javnog mnijenja gotovo 60 posto građana smatra da Hrvatska čini premalo u borbi protiv klimatskih promjena, dok ih 80 posto smatra da hrvatsko gospodarstvo treba usmjeriti prema zelenoj ekonomiji.