započela europska turneja

Xi Jinping na početku turneje u Rimu hvali odnose s Italijom

22.03.2019 u 14:37

Bionic
Reading

Kineski predsjednik Xi Jinping je u petak hvalio partnerstvo svoje zemlje s Italijom, zemljom u kojoj je u petak započeo kraću europsku turneju čiji je cilj, uz ostalo, promicanje novog kineskog Puta svile

"Među nama nema temeljnih sukoba interesa", zadovoljno je rekao Xi, nakon razgovora s talijanskim predsjednikom Sergiom Mattarellom, koji ga je primio uz sve državne počasti.

Za taj posjet - od kojeg talijanske vlasti očekuju jačanje ekonomske razmjene - središte grada očišćeno je od automobila, mobilizirane su tisuće policajaca a Vječni grad pripremio je crvene tepihe.

"Za novi Put svile ključan je talijanski doprinos", rekao je predsjednik Mattarella i naglasio "potrebu razmjene u dva smjera" i u duhu "lojalnog tržišnog natjecanja, uz poštivanje intelektualnog vlasništva i uz borbu protiv falsifikata".

Predsjednik Xi je rekao da kineska strana "želi trgovinsku razmjenu u dva smjera kao i ulaganja u dva smjera".

Šef talijanske vlade Giuseppe Conte bi u subotu trebao potpisati memorandum o razumijevanju s kineskim predsjednikom o sudjelovanju Italije u projektu "Jedan pojas, jedan put".

Conte je više puta naglasio da se radi o neobvezujućem memorandumu o razumijevanju, kako bi umirio zabrinutost Washingtona i Bruxellesa zbog, kako oni smatraju, širenja kineskog utjecaja.

To pitanje dijeli koalicijsku vladu na vlasti u Italiji od 1. lipnja prošle godine. Zamjenik premijera Matteo Salvini, vođa Lige (krajnja desnica) je upozorio da njegova zemlja neće biti "ničija kolonija".

Salvini nije prihvatio poziv na večeru koju predsjednik Mattarella organizira za kineskog kolegu.

On je također bio vrlo oprezan u vezi mogućnosti da kineski Huawei sudjeluje u pokretanju tehnologije 5G za mobilne telefone u Italiji, što je druga tema koja zabrinjava zapadne zemlje.

Xi Jinping je doputovao u posjet Europi u trenutku kada je ona podijeljena i oko novog Puta svile, i u pogledu stajališta koje bi trebalo zauzeti prema kineskom divu Huaweiju.

Washington vrši velik pritisak na europske saveznike da ne koriste opremu kineskog diva Huaweija za razvoj mobilnih mreža pete generacije (5G).