PREDSJEDNIK U SKANDALU

Wulff isprikom pokušava spasiti fotelju

05.01.2012 u 09:39

Bionic
Reading

Njemački predsjednik Christian Wulff uspio je od afere o svojem privatnom kreditu od pola milijuna eura napraviti i medijski skandal, zaprijetivši kontroverznim telefonskim pozivima novinama koje su otkrile aferu. Sve više se čuju glasovi da bi Wulff trebao odstupiti, njemačka kancelarka zasad šuti, dok se njemački predsjednik sinoć uputio na javnu televiziju da bi se – još jednom – ispričao

Tek svaki četvrti Nijemac smatra svojeg predsjednika Christiana Wulffa iskrenim, a svaki treći vjerodostojnim, no još uvijek više od polovine anketiranih (53 posto) smatra da Wulff ne bi trebao podnijeti ostavku zbog afera u kojima se nalazi. No u zadnjoj anketi pred Novu godinu 70 posto je građana smatralo da Wulff treba ostati na svojoj poziciji, što znači da se u nekoliko dana istopilo više od 15 posto podrške.

Razlog tome su nova otkrića o Wulffovom ponašanju u vezi financijske afere u kojoj se našao. Naime, tiražni tabloid Bild objavio je sredinom prosinca priču o tome da je Christian Wulff, tada još premijer pokrajine Niedersachsen, dobio od bogatih prijatelja privatni kredit od pola milijuna eura za kupnju kuće. Novac je Wulff navodno dobio od supruge poduzetnika Egona Geerkensa, s kojim je i na službeni upit opozicijskih Zelenih nijekao bilo kakvu poslovnu povezanost. Wulff je taj privatni kredit dobio pod uvjetima iznimno povoljnijim nego što su na bankarskom tržištu, a u međuvremenu su njemački mediji počeli brojati i luksuzne inozemne vile predsjednikovih prijatelja iz jet seta, na kojima je Christian Wulff provodio godišnji odmor.

No mnogo većim skandalom od afere oko kredita pokazala se Wulffova nesposobnost da kaže punu istinu i kontroverzu privede kraju. Predsjednik Wulff je zato nekoliko puta nadopunjavao svoju verziju događaja, ovisno o tome što bi mediji već objavili, njegov ured je isprva sve demantirao, da bi onda unajmljen odvjetnik čiji je zadatak bio da objasni da njemački predsjednik nije prekršio zakon. To nitko i ne tvrdi, nego se dovodi u pitanje moralni profil osobe koja trenutno predstavlja instituciju njemačkog predsjednika. Sve većim sumnjama nije pomoglo otkriće o Wulffovim prijetećim pozivima glavnim ljudima Bilda, u kojima je tražio da se zaustavi izvještavanje o njegovom tajnom kreditu. U međuvremenu se zna da je njemački predsjednik zvao i uredništvo Die Welta, a kada je zvao glavnog urednika Bilda Kaija Diekmanna, Wulff je bio dovoljno nesmotren da mu ostavi poruku u govornoj pošti!

Funkcijom njemačkog predsjednika tamošnji se ustav (Grundgesetz) bavi od članka 54. do članka 61. Predsjednik je najviši državni predstavnik Njemačke, čiji zadaci su državni posjeti i primanja, a svojim javnim istupima može utjecati na javnu i političku debatu. Predsjednik može i uskratiti potpis na zakon ukoliko ga smatra protuustavnim. Bira se na mandat od pet godina, a ista osoba smije biti izabrana samo dvaput. Kao i svaki dužnosnik, predsjednik može dati ostavku, što je dosad učinio samo Horst Kohler. Smjena predsjednika može biti pokrenuta u slučaju 'kršenja ustava i zakona', no potrebno je imati dvotrećinsku podršku u Bundestagu za micanje predsjednika, kao i odgovarajuću odluku Ustavnog suda, kako je sve propisano u članku 61. Grundgesetza. Najvećim njemačkim predsjednikom poslije Drugog svjetskog rata smatra se Richard von Weizsaecker, koji je na toj funkciji bio od 1984. do 1994.

'Bila je to teška pogreška zbog koje mi je žao', priznao je Christian Wulff sinoć gostujući na njemačkim javnim kanalima ARD i ZDF. Bilo je to drugo javno posipanje pepelom koje je njemački predsjednik izveo u proteklih desetak dana: pred Božić je na posebno sazvanoj press konferenciji zaključio da je bilo pogrešno zatajiti privatni kredit koji je dobio od Geerkensa. Wulff se uredniku Bilda ispričao nakon dva dana, ali je time napola zaključena afera dobila novo gorivo.

Iz redova Wulffovih demokršćana dosad se nije imalo mnogo toga za čuti o predsjednikovom skandalu te su svi ponavljali refren da će 'predsjednik sam sve razjasniti'. Pitanje je koliko će dugo takva taktika izdržati, jer čelnici opozicije sada pozivaju njemačku kancelarku Angelu Merkel da se izjasni o Wulffu, kojeg je i predložila za sadašnju poziciju. Njoj pak sada najmanje treba skandal oko predsjednika, s obzirom na nestabilnost koju ima unutar vladajuće koalicije. Merkel se odlično sjeća da je Wulffa uspjela progurati za predsjednika tek iz trećeg pokušaja glasanja, a i danas je većina crno-žute koalicije u Saveznoj skupštini - sastavljenoj od zastupnika Bundestaga i pokrajinskih parlamenata – iznimno mala, tek nekoliko glasova.

'Kancelarka se treba jasno odrediti prema predsjedniku', pozvala je u izjavi za Sueddeutsche Zeitung supredsjednica Zelenih Claudia Roth, dok je liberal Wolfgang Kubicki upozorio da 'njemački predsjednik ne može obavljati svoj posao ako se njegovim riječima ne vjeruje'. Ipak, Merkel vjerojatno mnogo više brinu izjave poput one CDU-ove političarke Vere Lengsfeld, koja je rekla da je 'Wulff postao figura podsmijeha' te da svojim držanjem za poziciju predsjednika 'šteti demokratskoj kulturi' u Njemačkoj.

Wulffov prethodnik Horst Kohler iznenada je dao ostavku, povrijeđen oštrim kritikama opozicije na njegovu nezgrapnu izjavu o njemačkim ekonomskim interesima kao razlogu za sudjelovanje u NATO-voj misiji u Afganistanu. I on je bio Merkeličin izbor, pa se kancelarka drugi put odlučila za iskusnog političara i dugogodišnjeg pokrajinskog premijera Christiana Wulffa. Sada se pokazuje da je taj izbor bio pogrešan, a tjednik Der Spiegel upozorava na 'apsurdnu situaciju' u kojoj se našao njemački politički vrh zbog predsjednikove ljubavi prema luksuzu: 'Ako Wulff preživi krizu, bit će to i zbog toga što je vlada slaba da izabere njegova nasljednika. No ako Wulff ostane, bit će slabi predsjednik.' Koji, usput, potpuno ovisi o milosti Angele Merkel. Možda sve to i nije toliko loša situacija za njemačku kancelarku?