UTJECAJNI ULTRADESNIČAR

Wilders pokušava sasjeći EU fond na sudu

23.05.2012 u 10:09

Bionic
Reading

Nizozemski desničarski političar Geert Wilders, koji želi izbore 12. rujna pretvoriti i u referendum o euru i članstvu u EU-u, u utorak je podnio tužbu kojom želi za razdoblje nakon izbora odgoditi ratifikaciju trajnog europskog fonda financijske pomoći u nizozemskom parlamentu

Po istraživanju javnog mišljenja nizozemske televizije, 59 posto niozemskih glasača je za odgodu glasovanja no analitičari i političari kažu da sud vjerojatno neće spriječiti parlament da raspravlja o fondu, poznatom kao Europski stabilizacijski mehanizam (ESM), prije no što će u srijedu odlučiti hoće li ga ratificirati.

Sud u Haagu je Wildersov zahtjev zaprimio u utorak a 29. svibnja će odlučiti kada će presuditi o tom pitanju, rekla je glasnogovornica suda.

Wildersova Stranka za slobodu treća je najveća stranka u parlamentu a popularnost je stekla protuislamskim i protuuseljeničkim programom iako joj po posljednjim anketama slabi potpora birača. Wilders je prošloga mjeseca odbio podržati proračunske rezove i predlaže da Nizozemska napusti eurozonu.