ZBOG PROMICANJA DEMOKRACIJE

WikiLeaksu Nobelova nagrada za mir?

02.02.2011 u 11:47

Bionic
Reading

Norveški parlamentarni zastupnik predložio je WikiLeaks za Nobelovu nagradu za mir u 2011. godini i naveo u obrazloženju prijedloga da ta internetska stranica specijalizirana za objavu tajnih informacija pomaže povećati transparentnost u svijetu, uključujući demokratske zemlje

Kineski disident 'Liu Xiabo lani je dobio Nobelovu nagradu za mir za svoj doprinos borbi za ljudska prava, demokraciju i slobodu izražavanja u Kini', napisao je u srijedu na svome blogu zastupnik Snorre Valen (socijaldemokrat).

'Na jednak je način WikiLeaks pridonio promicanju tih vrijednosti na svjetskoj razini otkrivajući, između ostalog, korupciju, ratne zločine i mučenja, a što se odvijalo i po nalogu norveških saveznika', objasnio je prešutno ciljajući Sjedinjene Države.

Nakon što je objavio tajne dokumente o ratovima u Iraku i Afganistanu, WikiLeaks je počeo objavljivati na internetu više od 250.000 američkih diplomatskih bilježaka, čime je utemeljitelj WikiLeaksa, Australac Julian Assange, navukao na sebe američko neprijateljstvo.

Rok podnošenja kandidatura za Nobelovu nagradu za mir istekao je u utorak. Tisuće ljudi u svijetu, parlamentarni zastupnici i ministri, prethodni dobitnici i članovi raznih međunarodnih ustanova te sveučilišni profesori pozvani su predlagati kandidate.

Jedan od WikiLeaksova aduta jest uloga koju je ta stranica odigrala u narodnoj pobuni u Tunisu nakon što je razotkrila 'financijske afere predsjedničke obitelji' i time pomogla srušiti diktaturu koja je trajala 24 godine, rekao je Valen.

Ime dobitnika Nobelove nagrade za mir bit će objavljeno u listopadu.