ŽIVOTI U OPASNOSTI

WikiLeaks prebacio krivnju na bivše djelatnike

01.09.2011 u 12:41

Bionic
Reading

WikiLeaks se brani od optužbi prema kojima dovodi u opasnost ljudske živote objavljujući neredigirane američke diplomatske bilješke na svojim internetskim stranicama, prenosi u četvrtak Reuters

U nizu poruka objavljenih na Twitteru, WikiLeaks tvrdi da su nemaran odnos osoba koje su ranije radile za WikiLeaks te tiražne novine i medijske kuće pridonijeli nesmotrenom razotkrivanju neredigiranih verzija 251.000 bilježaka State Departmenta.

U međuvremenu su američki vladini dužnosnici kritizirali WikiLeaks, jer je u zadnjem priopćenju za javnost pustio desetke tisuća bilješki koje sadrže dokumente u kojima se navode imena osumnjičenih militanata i članova američkog veleposlanstva. Ključno je pitanje tko je, ako jest, pustio neredigirane dokumente koji bi mogli dovesti u opasnost osobe čija su imena procurila u javnost te ugroziti potencijalne protuterorističke operacije.

U porukama na Twitteru, za koje se vjeruje da su pod kontrolom Juliana Assangea, WikiLeaks optužuje neimenovane 'medijske organizacije' da su objavile svih 250.000 neredigiranih bilješki. U poruci objavljenoj u utorak WikiLeaks je objavio: 'Nema grešaka kod WikiLeaksa. Blago kazano, riječ je o nemarnoj pogreški medija'.

Njemački list Der Freitag objavio je članak pod naslovom 'Pukotina na WikiLeaksu'. Početkom tjedna urednik lista Steffen Kraft rekao je kako su njegovi novinari pronašli dokument od 1,73 GB te vrlo lagano otkrili zaštićenu lozinku. Dokument je sadržavao u potpunosti neredigirane diplomatske bilješke s WikiLeaksa.

No WikiLeaks je u četvrtak optužio novinara britanskog lista Guardian za odavanje lozinke za pristup arhivi u kojoj su i neredigirane američke diplomatske bilješke, uz objašnjenje da su pravne mjere protiv počinitelja već poduzete.

'Novinar Guardiana je nenamjerno prekršio sigurnosni sporazum s glavnim urednikom i otkrio tajne lozinke za cijelu neredigiranu arhivu', priopćio je WikiLeaks preko Twittera.

Britanski list opovrgava te optužbe. Guardian je, naime, bio jedan od rijetkih listova koji su prošle godine dobili materijal i dopuštenje od WikiLeaksa da objavi redigirane bilješke. One su redigirane kako bi se zaštitili izvori i nacionalna sigurnost zemalja na koje su se odnosili.