PROCURILE POVJERLJIVE INFORMACIJE

WikiLeaks bi mogao posvađati SAD i Rusiju

26.11.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Objavljivanje povjerljivih informacija iz američke diplomatske prepiske, koje se ovih dana očekuje na WikiLeaksovoj internetskoj stranici, obuhvaća 'nezgodna' stajališta o ruskoj politici i čelnicima i moglo bi neugodno iznenaditi Moskvu, piše u petak ruski dnevni list Kommersant

'Nova otkrića WikiLeaksa mogla bi posvađati SAD i Rusiju, pa i polovicu zemalja u svijetu, piše dnevnik.

'Izvor blizak vodstvu stranice rekao je za Kommersant da dokumenti, među ostalim, obuhvaćaju i komentare o ruskoj politici i 'nezgodne izjave' o nekim čelnicima zemlje', piše list.

'Među dokumentima su i transkript rasprave između američkih diplomata i ruskih političkih dužnosnika, izvješća o važnim događajima u Rusiji i analiza njezine unutarnje i vanjske politike', dodaje Kommersant

Američki State Department objavio je u srijedu da se priprema za WikiLeaksovo objavljivanje diplomatskih dokumenata o 'velikom broju pitanja i zemalja'. Ta je stranica postala poznata po objavljivanju 400.000 povjerljivih dokumenata o ratu u Iraku.

State Department rekao je da njegove službe rade na pripremanju vlada stranih zemalja za to objavljivanje.

Po izvoru u ruskom ministarstvu vanjskih poslova, na koji se poziva Kommersant, u četvrtak navečer s ruskom diplomacijom još nitko nije kontaktirao.