OSJETLJIVE ISTRAGE

WikiLeaks: Bajić detaljno informirao Amerikance

Bionic
Reading

Iz dokumenata koje je u petak objavila zviždačka stranica WikiLeaks vidljivo je da je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić njegovao posebne odnose sa Washingtonom. U depešama se navodi da je Bajić američkim dužnosnicima u Zagrebu pokazivao inkriminirajuće dokumente iz istrage (Spice) ili najavljivao optužnice danima prije nego su bile podignute

Bliska veza domaćeg Državnog odvjetništva, USKOK-a i cijele hrvatske borbe protiv korupcije vidljiva je iz niza izvještaja označenih kao 'povjerljivi', donosi Novi list

Četiri dana prije prvog kruga izbora u prosincu 2009. Bajić je političkom tajniku američkog veleposlanstva Chrisu Zimmeru rekao da istražuje čak tri predsjednička kandidata i da bi nakon izbora protiv njih mogla biti podignuta optužnica.

Bajić nije htio unaprijed otkriti njihova, pa je Washington iz Zagreba dobip špekulacije kako je malo vjerojatno da će Bajić ići na Milana Bandića ili Nadana Vidoševića. 'Šef USKOK-a Dinko Cvitan ranije nam je rekao kako nisu u stanju prikupiti dovoljno dokaza da bi Bandića mogli optužiti za korupciju', dodali su Amerikanci.

Bajić je sugovornicima iz SAD-a najavio i da planira podići optužnicu protiv bivšeg ministra obrane Berislava Rončevića, te njegovog zamjenika Ive Bačića. Iz najsvježije objavljenih dokumenata na WikiLeaksu saznaje se i da je Bajić u veljači 2010. Zimmeru pokazao dva dokumenta koja su su trebala pojasniti kako su u 'Spiceu' Damir Polančec i menadžeri Podravke pokušali preuzeti firmu.

'Kompilacija medija i mašte'

Mladen Bajić izjavio je za Novi list da su izvještaji s WikiLeaksasadržavaju neistine. Ako su zaista tako napisane, riječ je o kompilacijimedijskih napisa i mašte osobe koja ih je sastavljala, rekao je Bajić.

Bajić i Zimmer najintenzivije su se družili nakon Sanaderovog neuspjelog puča u prvoj polovici siječnja 2010. Tada su se vidjeli nekoliko puta, a Bajić je pričao o više istraga koje ciljaju prema Sanaderu i bivšim i aktualnim ministrima.

Slobodna Dalmacija piše da depeše otkrivaju kako se Bajić u prosincu 2009. poprilično bojao postupaka i utjecaja sive eminencije hrvatskoga pravosuđa, Vladimira Šeksa.

Američki diplomati zabrinuto su izvijestili Washington da je Sabor odbacio četiri od šest Bajićevih kandidata za Državno odvjetničko vijeće, te se procjenjuje da je riječ o osveti zbog Bajićevih pojačanih isljedničkih aktivnosti prema nekim političkim krugovima. Kao glavni osvetnik lociran je i identificiran potpredsjednik Sabora i HDZ-a Vladimir Šeks, piše Slobodna.

Zanimljivo je i komentar veleposlanika Folleya na kraju izvještaja Washingtonu, u kojemu se ističe da je Bajić nekoliko godina 'izuzetno oklijevao s otvaranjem makar formalne istrage, a kamoli da bi tražio optužnice protiv visoko rangiranih dužnosnika, osim ako nije bio siguran da ima posve nepropusan slučaj'.