politička kriza

Wigemark traži da se ne uvjetuje uspostava vlasti u BiH

28.08.2019 u 15:25

Bionic
Reading

Posebni predstavnik Europske unije u BiH i šef Delegacije EU-a u Sarajevu Lars Gunnar Wigemark pozvao je u srijedu da se ne uvjetuje uspostava vlasti jer njezino nepostojanje paralizira zemlju i zaustavlja euroatlantski put Bosne i Hercegovine

'Najvažnije je nastaviti napore za uspostavu Vijeća ministara i izbor mandatara. Ne vjerujemo u preduvjete za uspostavu vlasti, ali razumijemo da postoje pitanja koja treba razjasniti. Nepostojanje vlasti paralizira i to je veliki problem', rekao je u Sarajevu odlazeći posebni predstavnik EU-a.

Švedski diplomat je kazao da je uspostava vlasti prioritet koji je Europska unija postavila na početku, na čemu je jasno inzistirao i povjerenik za politiku europskog susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn prigodom posjete BiH u ožujku ove godine.

Skoro jedanaest mjeseci nakon održanih izbora u BiH nije ustrojeno državno vijeće ministara.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik povukao je u utorak zahtjev za održavanjem sjednice državnog vrha na kojoj bi posve izvjesno pao njegov prijedlog za mandatara Vijeća ministara jer članovi Predsjedništva BiH izabrani u Federaciji BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović uvjetuju uspostavu vlasti podnošenjem dokumenta Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) NATO savezu, a što ne podupire srpska strana.

Wigemark, koji je posredovao u potpisivanju dokumenta o uspostavi vlasti između čelnika vodećih nacionalnih stranaka - HDZ-a BiH Dragana Čovića, SDA Bakira Izetbegovića i SNSD-a Milorada Dodika - ocijenio je kako je taj sporazum dobar temelj za koalicijsku vladu.

'Ne čini se da postoji neka alternativa. BiH treba što prije uspostaviti vlast jer bez nje nema integracija u EU, ali ni NATO', smatra posebni predstavnik EU-a u BiH.

Po njegovim riječima, predaja ANP-a predstavlja tehničko, a ne političko pitanje.

'Željeli bismo vidjeti da se BiH kreće naprijed prema NATO-u. Srbija održava odnose s NATO-om, pa ako Srbija to može učiniti, može i BiH. To se ne događa, zemlja je u zastoju, a najviše su pogođeni građani BiH', dodao je.

Wigemark je pozvao vodeće političare da postignu kompromis te da odustanu od zapaljive retorike i do 5. rujna, koji su sebi postavili kao rok, uspostave državnu vlast.