POZIV NADLEŽNIMA

WHO protiv skraćivanja izolacije: Situacija u Europi je alarmantna!

17.09.2020 u 13:56

Bionic
Reading

Razina prijenosa covida-19 u Europi je "alarmantna", upozorila je u četvrtak Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) koju također brine skraćivanje karantene odlučeno ili planirano u nekoliko zemalja, među kojima i u Francuskoj.

"Brojevi od rujna bi trebali biti zvono na uzbunu za sve nas" diljem Europe, gdje je broj novooboljelih veći od onih iz ožujka i travnja, izjavio je u Kopenhagenu direktor za Europu Hans Kluge.

UN-ova organizacija je također odbila skratiti svoju preporuku 14-dnevne karantene za one koji su bili u dodiru s virusom.

"Naša preporuka 14-dnevne karantene se temelji na našem razumijevanju razdoblja inkubacije i prijenosa bolesti, i promijenili bismo ju samo na temelju promjene našeg razumijevanja znanosti, što za sada nije slučaj", inzistirala je Catherine Smallwood zadužena za hitne situacije WHO Europa.

U Francuskoj se odlazi u izolaciju na sedam dana u slučaju kontakta. U Velikoj Britaniji na deset dana, a u Irskoj i nekoliko europskih zemalja poput Portugala i Hrvatske razmatra se skraćivanje.

"Uzevši u obzir velike pojedinačne i društvene posljedice skraćenja karantene, pozivam države regije da prate redovnu znanstvenu proceduru sa svojim stručnjacima i da razmotre sigurne opcije skraćenja karantene", inzistirao je Kluge.

  • +12
Koronavirus u Francuskoj Izvor: Profimedia / Autor: Luc Nobout / Zuma Press / Profimedia

Europska zona WHO-a, u kojoj je 53 zemalja, među kojima i Rusija, zabilježila je blizu pet milijuna službenih slučajeva i više od 227.000 umrlih od virusa, prema podacima organizacije.

Zbog nastavka epidemije ili većih kapacitet testiranja nego u ožujku i travnju, broj dnevno novooboljelih trenutačno iznosi između 40.000 i 50.000, prema dnevnom vrhuncu od 43.000 1. travnja, pokazuju ti podaci. Novi apsolutni rekord zabilježen je 11. rujna, s oko 54.000 zabilježenih slučajeva u 24 sata.