POLITIKA O LIBIJI

Westerwelle kritizira Sarkozyja zbog prijetnje Arapima

25.03.2011 u 19:39

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u petak je neizravno kritizirao francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji je arapskim čelnicima bio zaprijetio da će međunarodna zajednica vojno intervenirati svaki put kad primijene nasilje nad civilima

'Mislimo da nije rješenje prijetiti sada svakom arapskom čelniku vojnom intervencijom međunarodne zajednice i Europe', rekao je u razgovoru za njemački Inforadio, osudivši uporabu sile nad prosvjednicima u Siriji.


'To je pogubna diskusija s teškim posljedicama za regiju i cijeli arapski svijet', rekao je Westerwelle, ne spomenuvši izrijekom Sarkozyja, iako je gotovo doslovno preuzeo njegove riječi.

Nekoliko sati ranije, Sarkozy je, pozivajući na prekid nasilja prema prosvjednicima u Siriji, rekao u Bruxellesu: 'Svaki čelnik, a napose (svaki) arapski čelnik, mora razumjeti da će reakcija međunarodne zajednice i Europe ubuduće svaki put biti ista'. Francuska predvodi vojnu intervenciju protiv Libije.

Westerwelle je usto naglasio da sukobi u arapskom svijetu 'nisu uvijek sukobi između demokrata i autokratskih režima'. 'Jasno je da smo na strani demokrata. No jasno je i da ne možemo prijetiti vojnim akcijama svakoj sjevernoafričkoj zemlji i Jemenu, gdje su počinjene nepravde', kazao je.