PROIZVODNJA NAFTE

Wesley Clark na Kosovu ulaže 5,6 milijardi dolara

26.06.2012 u 11:30

Bionic
Reading

Umirovljeni američki general Wesley Clark, glavni zapovjednik NATO-a u vrijeme rata na Kosovu, planira povratak na taj teritorij težak više milijardi dolara, prenosi srpski B92

Clarkova kanadska tvrtka, koja investira u sektor energetike, Envidity, uputila je upit za dobivanje licence za eksploataciju ugljena na zapadu Kosova, javlja B92

Clarkova tvrtka računa da bi na zapadu Kosova dnevno mogla proizvesti do 16 milijuna litara ili 100.000 barela goriva, ukoliko budu pronađene dovoljne rezerve. Rezerve ugljena na čitavom Kosovu se, kako dodaje bečki Wirtschaftsblatt, procjenjuju na oko 14 milijuna tona.


Bivši američki general je oduvijek njegovao odlične odnose s vladom kosovskog premijera Hashima Thacija, ukazao je list, dodajući da je ministarstvo privrede u Prištini potvrdilo da je bilo sastanaka s predstavnicima Envidityja, ali da je sve dalje u vezi s dobivanjem dozvole u nadležnosti vlade.

Direktor te kompanije Jeff Bruckman potvrdio je bečkom dnevniku da postoje projekti za Kosovo, ali nije želio otkriti detalje. Prednost metode 'ugljen do likvidnosti', na koju se oslanja Envidity, jest to što se mogu koristiti nalazišta ugljena na većoj dubini.

Ta kompanija ima sličan projekt u Mongoliji, gdje je otkupila 780 kvadratnih kilometara zemljišta s dokazanim nalazištima ugljena.

Metoda proizvodnje goriva iz ugljena je poznata još od Drugog svjetskog rata i koristi se uobičajeno u vremenima visokih cijena nafte.

Ta metoda, međutim, proizvodi i relativno mnogo štetnih plinova jer se ugljen podzemno sagorijeva do plinovitog stanja, a potom pretvara u tekuće stanje.

Završni proizvod nije lošiji od dizela prema termičkim osobinama, a može biti korišten i za proizvodnju struje, gnojiva i plastike, naveo je bečki list.

Clark je u više navrata investirao u alternativne oblike energije. On je direktor u američkoj tvrtki SoloPauer, a u financijskom svijetu SAD-a drži i više mjesta kao član upravnog odbora.