JOSIPOVIĆ U AMERICI

Washington podržao brzi završetak pregovora s EU

04.05.2011 u 07:34

Bionic
Reading

Sjedinjene Države snažno podupiru zaključenje pristupnih pregovora Hrvatske s Europskom unijom u 'bliskoj budućnosti', istaknuto je u utorak u priopćenju ureda američkog potpredsjednika Joea Bidena, dostavljenom Hini nakon njegova sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u Washingtonu

'Potpredsjednik Joe Biden odao je priznanje predsjedniku Ivi Josipoviću za napredak Hrvatske na domaćim reformama, posebno u jačanju vladavine prava i borbe protiv korupcije', navodi se u priopćenju Bidenova ureda.

'SAD je uvjeren da su te reforme nepovratne i snažno podupire težnje Hrvatske da zaključi svoje pristupne pregovore s EU-om u bliskoj budućnosti', dodaje se.

Potpredsjednik Biden istaknuo je kako bi daljnji napredak Hrvatske u integraciji u EU poslao pozitivnu poruku ostatku regije o vrijednosti poduzimanja reformi i potpori pomirenju.

Također je izrazio priznanje SAD-a 'važnom radu Hrvatske kao NATO saveznika', uključujući doprinos misiji ISAF-a, gdje njezina vojska i policija pomaže u obuci afganistanskih snaga te 'igra vodeću ulogu u afganistanskoj Akademiji za vojnu policiju u Kabulu', navodi se u priopćenju.

Iz ureda američkog potpredsjednika ističu kako su dvojica čelnika razgovarala i o političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi.

'Potpredsjednik Biden pohvalio je vodeću ulogu predsjednika Josipovića u liječenju rana i građenju mostova u regiji', naglašava se u priopćenju.

Hrvatski predsjednik u utorak se u Washingtonu sastao i s državnom tajnicom Hillary Clinton te na Capitol Hillu s kongresnicima iz obje stranke, članovima Hrvatskog kongresnog kluba.

Sjedinjene Države snažno podupiru težnje Hrvatske prema članstvu u Europskoj uniji, koje je ključno, kao i njezinu ulogu u Europi i regiji, izjavila je u utorak američka državna tajnica Hillary Clinton nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem u Washingtonu.

Ocjenujući da je Josipovićev posjet SAD-u 'jako značajan' te da je prethodno imao 'vrlo dobar' sastanak s potpredsjednikom Joeom Bidenom i s drugim dužnosnicima u Washingtonu, Clinton je hrvatskom predsjedniku izrazila 'toplu dobrodošlicu' te naglasila da 'SAD u cijelosti podupire težnje Hrvatske, ne samo za članstvo u EU koje je naravno ključno, već i ulogu koju Hrvatska igra u Europi i regiji'.

Clinton je spomenula i Josipovićev posjet Chicagu, u kojem je ona rođena i odrasla, dodajući kako zna da u tom gradu živi velika hrvatska zajednica.

Josipović je, među ostalim, istaknuo kako su 'potpora i prijateljstvo SAD-a jako značajni za Hrvatsku od samoga početka' te dodao kako je sastanak s državnom tajnicom bio 'vrlo plodan'.