DIZAJN

WALL mi - zidovi za šaranje

11.06.2011 u 11:00

Bionic
Reading

U današnoj rubrici Dizajn predstavljamo vam dvije djevojke koje su od 'šaranja' po zidovima napravile respektabilan biznis. Naša Milica upućuje vas u drevne tajne oslikavanja zidova

Predstavljamo vam Vlastu Pribanić i Nikolinu Bandov, dvije mlade, kreativne i inspirativne cure sa završenom srednjom tekstilnom školom na smjeru dizajna i odjeće, čiji su crtački talenti te ljubav prema umjetnosti rezultirali diplomama Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu gdje su do kraja izoštrile zanat.

Tijekom njihova dugogodišnjeg prijateljstva i intenzivnih druženja rađale su se sjajne ideje, a sad je došao trenutak kada se jedna od njih i ostvarila, a mi volimo mlade, ambiciozne i poduzetne ljude koji ostvaruju svoje snove i zanimljive ideje pretvaraju u nešto lijepo i opipljivo :)

Kako stoji u opisu Facebook fan stranice projekta, on je nastao iz želje da se bijelim i jednobojnim (mi bi dodali i dosadnim) zidovima udahnu stil i osobnost. Tako je, Vlasta i Nina oslikavaju, ukrašavaju, oživljavaju – zidove, a projektu čije će zabavne, vesele i raznobojne kreacije izmamiti osmjeh na svačije lice nadjenuto je ime WALL mi.

 

Pitate se kako wallmicama polazi za rukom izraditi tako precizne i detaljima bogate kreacije? Taj posao nije lak i vrlo je pedantan. Naravno, sve počinje idejom i motivom koji će se pretočiti na zid, ali ne samo zid, već bilo koju ravnu površinu. U ovoj fazi zaista možete pustiti mašti na volju. Ako ste ljubitelj pacmana, Angry Birdsa, motiva prirode, apstraktnih, šarenih ili crno-bijelih dekoracija, sve je moguće. Želite gledati u kockice Tetrisa? Kako bi rekli Ameri – you name it, a mi ćemo dodati – they'll do it.

Ako ste, pak, sigurni da želite nešto uraditi sa svojim zapuštenim i dosadnim zidovima, ali niste sigurni točno što, cure će vam same predložiti koje je najbolje rješenje za vaš dnevni boravak, prozore, dječju sobu, ured, komad namještaja ili bilo koju drugu prostoriju/zid koje želite redizajnirati. Doći će vam u posjet, misliti i misliti kao sam profesor Baltazar, smisliti i to vam predložiti. Ako se slažete s njihovom idejom, one će vrijedno proučiti i izmjeriti dimenzije površine na koju ide WALL mi kreacija i tada na scenu stupa – crtanje.

Ideju treba razraditi u programu za dizajniranje, a kada je kreacija gotova u digitalnom obliku, vrijeme je da se ona i materijalizira. Za taj dio posla zadužen je čudotvoran grafički stroj (Roland Versa CAM VP -300 za digitalni tisak ) koji omogućava da se slike prebace na naljepnicu. Sve se radi Eco-solventnim bojama pošto su one ekološki prihvatljive i otporne na unutarnje, ali i vanjske uvjete, a materijal od kojeg su izrađene naljepnice je samoljepljiva PVC Vinyl mat i sjajna folija koja na zidu ostavlja lijep slikarski efekt.

 

Kada su naljepnice gotove i spremne za postavljanje, odnosno montažu, ponovno je došao trenutak susreta s Vlastom i Ninom. Naljepnice su tanke, ali i izdržljive te će ih spretne ruke wallmica pažljivo i pedantno zalijepiti na zid ili neku drugu staklenu ili drvenu površinu po želji, važno je jedino da je ona glatka i ravna. Naljepnice i nisu neka novost u svijetu dizajna, no posebnost WALL mi dizajna kod nas je to što se on radi po želji naručitelja. Osim što na ovaj način možete nagraditi sebe i uljepšati prostor u kojem provodite najviše vremena, isto to možete napraviti za nekog drugog. Naime, kako su nam cure rekle, WALL mi je postao čest rođendanski poklon, a ovo je zgodna ideja i za uređenje sumornih poslovnih prostora. Kako izgleda njihov rad pogledajte u Facebook galeriji.

Sve smo vam rekli osim jedne stvari. Priču o tome kako je nastao WALL mi logo. A ona ide ovako... Vlasta voli krug, a Nina kocku kao oblik. Nisu se svađale i prepirale oko toga koji od njih bi trebao predstavljati lice projekta, već su u vrlo kratkom roku kocki dodali kružić na kojem se nalaze usta, oko i nešto kosice. Logo izgleda zakon – veselo i razigrano, baš kao što je i čitav projekt i cure koje su ga osmislile, a kada zatreba, on može izgledati i ozbiljno ;)