ERUPCIJA S ISLANDA

Vulkanski oblak paralizirao britanski zračni promet

24.05.2011 u 09:20

Bionic
Reading

Prvi letovi iz Velike Britanije otkazani su jer se oblak vulkanskog pepela s Islanda počeo širiti preko Velike Britanije po drugi put u 13 mjeseci, javlja britanski The Telegraph

Dvjesto pedeset letova otkazano je u utorak zbog pepela iz islandskog vulkana Grimsvoetna iznad Škotske i Irske, objavio je Eurocontrol.

Nizozemska aviokompanija KLM i British Airways najavili su da će svi zakazani letovi iz Newcastlea i zračne luke Durham Tees Valley biti otkazani nakon erupcije vulkana Grímsvötn na Islandu, javlja britanski The Telegraph

British Airways je najavio da je otkazao sve letove prema i iz Škotske do 14 sati, dok su easyJet, Aer Lingus, Flybe i Loganair također odgodili svoje letove.

Ryanair je otkazao sve letove prema i iz Edinburgha, Aberdeena i Glasgow Prestwicka.

Slično je bilo prije nešto više od godinu dana nakon erupcije vulkana Eyjafyoll koja je posve paralizirala britanski zračni prostor.

Neke zračne luke bile su zatvorene danima zbog straha da bi sićušne čestice stijena i pijeska iz vulkanskog oblaka mogle ući u avionske motore i uništiti ih.

I američki predsjednik Barack Obama, koji je na europskoj turneji, skratio je svoj posjet Irskoj, pa je tako odletio u Englesku u ponedjeljak navečer, umjesto da čeka do utorka ujutro, kako je bilo planirano.

Vjeruje se da će ova erupcija vulkana ipak uzrokovati manje probleme od one prije 13 mjeseci, budući da je pepeo drukčije konzistencije, piše The Telegraph

Vulkan na Islandu