AKTIVIRAO SE PUYEHUE

Vulkan na jugu Čilea aktivirao se nakon pola stoljeća

05.06.2011 u 14:18

Bionic
Reading

Vulkan Puyehue na jugu Čilea u subotu je, nakon pola stoljeća mirovanja, počeo erumpirati, što je mjesne vlasti prisililo na evakuaciju oko 3500 stanovnika obližnjih naselja, koji su smješteni u privremena skloništa u sigurnim područjima, izvijestile su svjetske agencije.

Vulkan Puyehue

Agencije prenose da se veliki oblak pepela koji izlazi iz vulkana nadvio i nad susjednom Argentinom, gdje su dužnosnici stanovnicima naredili da ostanu u zatvorenom prostoru, a regionalna zračna luka u argentinskom gradu Barilocheu zatvorena je zbog vulkanskog pepela. Čileanska državna služba za geologiju i rudnike izvijestila da je erupciju Puyehea, koji se nalazi u vulkanskom lancu Cordon Caulleku, najprije obilježila "eksplozija, nakon koje se pojavio stup plina visok oko 10 km".

Čileanska vlada i lokalne vlasti počele su provoditi evakuaciju oko 3500 stanovnika koji žive na dvadesetak lokacija u blizini vulkana. Vulkan se nalazi 870 km južno od glavnoga čileanskog grada Santiaga i nedaleko od argentinske granice. Služba je razinu opasnosti od vulkanske aktivnosti tijekom dana podignula na šest, na ljestvici od osam stupnjeva.

Vulkanski lanac Cordon Caulle, kojemu pripada Puyehue posljednji se put aktivirao 1960. Čile je jedan od zemalja s najviše vulkana u svijetu.

"Izdaleka se vidi aktivnost vulkana, stup dima i pepela te se osjeća intenzivan smrad sumpora", rekao je novinarima prefekt regije Los Rios, Juan Andres Varas. U samo nekoliko sati u području oko vulkana evidentirano je desetak potresa srednjeg intenziteta, magnitude 4 po Richteru i oko stotinjak potresa slabijeg intenziteta.