NA ALJASCI

Vulkan eruptirao šest puta u dva dana

24.03.2009 u 09:40

Bionic
Reading

Vulkan Mount Redoubt u saveznoj američkoj državi Aljasci eruptirao je nakon 20 godina, i to šest puta u dva dana, odašiljući oblake pepela 15 kilometara uvis nakon prve erupcije u nedjelju navečer

Vulkan je sinoć ponovo eruptirao nakon prividne mirnoće tijekom dana i serije 'eksplozija' koje su počele u nedjelju navečer, prenosi Los Angeles Times.

'Oblak pepela otišao je 15 kilometara uvis i trenutno se kreće prema sjeveroistoku', izjavila je geologinja Janet Schaefer.

Zbog velike količine izbačenog pepela zamalo se srušio jedan avion. Svi zrakoplovni prijevoznici upozoreni su na veliku količinu pepela u atmosferi. Do sada je otkazano 19 letova iz Anchoragea, ali se zbog vjetra situacija stalno mijenja. Vulkanski pepeo za sada nije ugrozio najveći grad Aljaske u kojem živi 260.000 stanovnika. Stručnjaci smatraju da će većina pepela pasti pored Mount Redoubta.

Postaja za praćenje aktivnosti vulkana Alaska Volcano upozorila je krajem siječnja da će vjerojatno doći do erupcije, jer je Mount Redoubt pokazivao znakove aktivnosti, prenosi Blic. Vulkan se nalazi 166 kilometara od Anchoragea, najvećeg grada Aljaske. Stanovnici su prethodno, u očekivanju erupcije, nabavili zaštitne maske i naočale.

Nakon sinoćnje erupcije, Nacionalna meteorološka služba poručila je stanovnicima doline Susitna da zapečate vrata i prozore i pokriju izvore vode, kako bi ih zaštitili od pepela. Ovaj vulkan, visok 3.100 metara, posljednji put je eruptirao u prosincu 1989. godine. Stručnjaci smatraju da će ova erupcija vjerojatno biti slična posljednjoj, kada je vulkan bio aktivan skoro pet mjeseci.