NOVI ŠEF HDSSB-A

Vulin može mijenjati stranku jedino ako se odrekne Glavaša

09.10.2014 u 16:42

Bionic
Reading

Osječki političari smatraju da Draganu Vulinu, u srijedu izabranom predsjedniku HDSSB-a, treba dati šansu da dokaže može li upravljati strankom kao pravi predsjednik iako sve upućuje na to da je i dalje šef Branimir Glavaš, ratni zločinac koji je već godinama u zatvoru u Mostaru, u kojem će biti još tri godine

Da je utjecaj Branimira Glavaša na sva pitanja u HDSSB-u i dalje presudan, dokazuje i kratki dolazak u Osijek na sud radi spora s Ivicom Vrkićem, kojega tuži za klevetu, kada ga je ispred ulaza dočekalo cijelo vodstvo stranke. Jučer, na stranačkom saboru, kada je za Dragana Vulina glasalo svih 690 izaslanika, pročitano je i Glavaševo pismo u kojemu novim članovima objašnjava svoju viziju budućnosti stranke, što je uobičajeno u HDSSB-u, s obzirom da su i do sada komunicirali s Glavašem 'na daljinu' pomoću videolinkova ili skupnog gledanja filma posvećenog osnivaču.

HDZ, SDP i Laburiste zato smo pitali hoće li, budu li pregovarali o suradnji s HDSSB-om, na sastanak pozvati Vulina ili rezervirati termin u Mostaru.

Ivan Anušić, predsjednik županijskog HDZ-a, kaže da je očigledno da Glavaš ima i imat će utjecaj u HDSSB-u dok god ova stranka postoji, jer ju je operativno i ideološki osmislio. 'Ali nadam se da će, bude li pregovora o suradnji, to biti u Osijeku', rekao je Anušić.

Damir Kramarić, predsjednik osječkog HDZ-a, kaže da za to postoji uvjet - da HDSSB odbaci 'politiku izolacije, sukoba i inata i da počne raditi u interesu Osijeka'.


Jaroslav Pecnik, gradski vijećnik Laburista, kaže da je Vulinov izbor Glavaševa igra jer se u HDSSB-u ništa neće promijeniti osim fasade. 'Niti će Vulin išta ili samostalno odlučivati, niti će to biti u Osijeku. Zna se gdje je pravi šef ove stranke. Javno čitanje njegova pisma na saboru stranke bilo je u stilu najsmješnije komunističke tradicije veličanja vođe. Dok je tako, nijedna ozbiljna stranka ne smije si dopustiti suradnju s HDSSB-om, jer joj je na čelu ratni zločinac čiju sliku nose na bedževima', izričit je Pecnik.

Domagoj Hajduković, predsjednik županijskog SDP-a, pohvalio je Vulina kao 'mladu, ozbiljnu i stručnu osobu', rekavši i da je do sada bio korektan u Županijskoj skupštini. 'Nadam se da će imati više samostalnosti u odlučivanju od svojih prethodnika. O tome će ovisiti i to hoće li on unijeti promjene u stranku.'

Od Vulina smo također tražili izjavu, ali do zaključenja teksta nije nam se odazvao.