SRPSKI MINISTAR

Vulin i dalje tvrdi da Hrvatska mora isplatiti mirovine izbjeglim Srbima

21.06.2017 u 18:22

Bionic
Reading

Srbijanski ministar rada, zapošljavanja i socijalne skrbi Aleksandar Vulin ustvrdio je u srijedu da se Međunarodna organizacija rada (ILO) nije izjašnjavala o tome da li Hrvatska treba isplatiti mirovine Srbima s nekadašnjih zaposjednutih hrvatskih teritorija, mada je ILO upravo to odlučio odgovarajući na predstavku srbijanskih umirovljenika s tih područja protiv Hrvatske.

Vulin je za provladinu komercijalnu televiziju Pink ustvrdio kako u ILO "nisu rekli" da Hrvatska nije dužna isplatiti mirovine "jer nemaju nikakvu konvenciju koja se na to konkretno odnosi", već je samo odgovorila na pitanje Saveza sindikata umirovljenika da li je prekršena neko od konvencija ILO.

"Ali, to ne znači da je Hrvatska abolirana na bilo koji način niti ILO može abolirati bilo koga od plaćanja mirovina", rekao je Vulin za TV Pink.

Vulin naglašava da se "to pitanje mora riješiti" i kaže kako "uporno inzistira" da Srbija i Hrvatska sklope novi bilateralni sporazum o isplati mirovina i traži razgovore o toj temi.

Vulin je naglašava da je "mirovina osobno i stečeno pravo" koje umirovljenicima nitko ne može oduzeti.

"To vam ne može nitko oduzeti niti vam oprostiti, ali mi smo tu kao država da pomognemo ljudima", rekao je Vulin, komentirajući ocjenu Međunarodne organizacije rada (ILO).

Međunarodna organizacije rada (ILO) drži da Hrvatska nije dužna umirovljenicima s nekadašnjeg okupiranog teritorija, pretežito srpske nacionalnosti, isplatiti mirovine za razdoblje od početka Domovinskog rata do 1998. nakon što je tzv. SAO Krajina okupacijom zaustavila platni promet i uspostavila vlastiti mirovinski sustav "parafond".

U ministarstvu vanjskih i europskih poslova ističu činjenicu, koju je potvrdio i ILO, da se mirovine nisu mogle isplaćivati iz oba fonda - hrvatskog mirovinskog sustava i "parafonda" SAO Krajine. Nadalje, Hrvatska i Srbija su to pitanje riješile bilateralnim sporazumom.

Udruženje srbijanskih umirovljenika s nekadašnjih zaposjednutih područja u Hrvatskoj u studenom je 2014. podnijelo predstavku ILO-u protiv Hrvatske tražeći isplatu zaostalih mirovina iz spomenutog razdoblja, a nagađa se da se radi o iznosu od oko 800 milijuna eura..