SABORSKA RASPRAVA O HRT-U

Vukšić: Radman pokazuje dugi nos i plazi jezik

23.04.2015 u 12:05

Bionic
Reading

Nezavisni saborski zastupnik Branko Vukšić poručio je u četvrtak kako glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije, odbijajući objaviti iznose plaća na HRT-u, javnosti i zastupnicima 'pokazuje dugi nos, plazi jezik i kaže neću'

'Gospodin Radman ponaša se protuzakonito, prkosi jednoj instituciji iznad koje bi trebao biti samo narod i nitko drugi', kazao je Vukšić, koji je s još nekolicinom zastupnika zatražio stanku zbog toga što je tek na 60 mjesto dnevnog reda stavljen prijedlog zaključka kojim se obvezuje glavni ravnatelj HRT-a da Saboru dostavi dopunjeno izvješće o iznosima plaća na HRT-u. Predlagač toga zaključka je Odbor za informiranje.

SDP i ostatak Kukuriku koalicije je, rekao je Vukšić, zaigrao vrlo licemjerno. 'Javno su se založili da HRT treba podastrijeti Saboru podatke o svim primanjima, naročito kreativnog osoblja, a u potaji, u četiri oka su rekli Radmanu, nemoj to raditi, mi to kokodačemo samo zbog javnosti. To je sramotno,' poručio je Vukšić. Ta 60. točka, uvjeren je, neće nikada biti na dnevnom redu jer 'hrvatska vlada neće hvatati lopove'.


Radman je, tvrdi Vukšić, napravio toliko prekršaja, da niti u jednoj demokratskijoj državi ne bi opstao na funkciji na kojoj danas jest. 'On je napravio političku televiziju nakon Karađorđeva i to je sramotno! I mi to trpimo ovdje u Saboru,' zgražao se Vukšić.

Ravnatelj HRT-a, složio se i HDZ-ov zastupnik Jasen Mesić, dostavio je sramotno izvješće koje se očituje u jednoj tablici. Predsjednik Sabora Josip Leko pobrkao je funkciju predsjednika Sabora s predsjednikom Glavnog odbora SDP-a, pa vjerojatno radi ne onako kako Hrvatski sabor izglasa, nego očito kako mu to neki iz njegove stranke sugeriraju', kazao je Mesić.

Zapitao je i do kada će Hrvatski sabor trpiti ignoriranje i teror, a istovremeno progon novinara na HRT-u koji su se drznuli imati svoj stav i svoje mišljenje. 'S obzirom da smo jučer dobili informaciju kako će se ravnatelj HRT-a oglušiti o zaključak Hrvatskog sabora da dostavi zatražene podatke o iznosima plaća pozivajući se na zakonske odredbe da to zakonski nije moguće, tražimo da se o zaključku koji je stavljen pod 60. točku raspravlja na plenarnoj sjednici što prije', zatražio je Mesić. Pozvao se i na mišljenje povjerenice za informiranje koja, rekao je, tvrdi da se podaci o bruto iznosu plaća mogu dostaviti Hrvatskom saboru.

nezavisna zastupnica Jadranka Kosor složila se sa ocjenom da je uvrštavanje tog zaključka na 60. mjesto neshvatljiva. 'Stavljanjem na tako nisko mjesto na dnevnome redu mi poručujemo da gospodin ravnatelj HRT-a i dalje u svojim odlukama da odbija Hrvatskome saboru dostaviti podatke na koji Hrvatski sabor i hrvatska javnost imaju pravo, zapravo poručuje 'samo vi pjevajte u Saboru borbene pjesme, a ja ću raditi što me je volja', rekla je Kosor.

To je, kazala je, ignoriranje Sabora, najvišeg predstavničkog tijela, i ponižavanje Zakona o HRT-u koji je jasno propisao obveze i ravnatelja i drugih dužnosnika HRT-a. Predložila je da se sljedećeg tjedna organizira rasprava na plenarnoj sjednici i da dođe ravnatelj HRT-a te odgovori na sva postavljena pitanja. 'Ako to ne želi, onda mislim da Hrvatski sabor mora učiniti što bi u takvom slučaju bilo nužno', zaključila je Kosor.