ŽELE RATNU ODŠTETU

Vukovarski stožer diže tužbu protiv Srbije

09.02.2015 u 15:50

Bionic
Reading

Stožer za obranu hrvatskog Vukovara najavio je u ponedjeljak kako će na temelju presude Međunarodnog suda za ratne zločine (ICJ) 'podignuti tužbe protiv Srbije te zatražiti isplatu ratne štete za počinjena razaranja, ubojstva, zatvaranje u logore te ostala stradanja kojima je bilo izloženo hrvatsko stanovništvo' u agresiji na Hrvatsku 1991.

Predsjednik Stožera Tomislav Josić ocijenio je na konferenciji za novinare kako je presuda tog suda od povijesnoga, ali i moralnoga, političkoga i materijalnog značenja za Hrvatsku.

'U presudi je potvrđeno da se diljem Hrvatske provodio genocid te da ga Srbija nije sama provodila. Srbija i samozvani četnici nikada ne bi mogli prodrijeti na hrvatsko tlo da nije bilo artiljerije koju su desetljećima stvarale i morale plaćati najrazvijenije zemlje komunističke, totalitarne i zločinačke Jugoslavije, Slovenija i Hrvatska. Genocid, urbanocid i kulturocid diljem Hrvatske izvršile su Srbija, samozvani četnici i JNA', rekao je Josić.


Istaknuo je kako će tužbe protiv Srbije za naknadu ratne štete biti podizane na tri razine: pojedinačnoj, na razini općina i gradova te kada se, kako je rekao, 'stvore društveni i politički uvjeti, i na razini hrvatske države'.

Podsjetio je da je Stožer za obranu hrvatskog Vukovara svojedobno prikupio dovoljan broj potpisa kako bi se u Hrvatskome saboru moglo raspravljati o slučaju hrvatskog branitelja Veljka Marića koji je u srbijanskome zatvoru i univerzalnoj jurisdikciji.

Po njegovim riječima, još nema naznaka kada bi se to moglo dogoditi 'jer je ta točka stavljena na 74. mjesto dnevnoga reda Sabora iako premijer Zoran Milanović sada govori kako je njima Veljko Marić jako bitan i da će zbog toga postavljati uvjete Srbiji'.

Josić je rekao i kako je Županijski sud u Vukovaru prihvatio optužnicu protiv policajca Saše Sabadoša zbog nanošenja teške ozljede branitelju Darku Pajičiću u studenome 2013. u pokušaju da skine dvojezičnu ploču sa zgrade vukovarske policije.

'Izgleda da za sve ipak nije bila kriva samo rakija, kako je rekao naš dragi i vrli ministar unutarnjih poslova', ocijenio je Josić te dodao: "Ostaje nam da vidimo što će se dogoditi."