PRIJEVREMENI IZBORI

Vukovarci danas biraju novo Gradsko vijeće

06.02.2011 u 10:05

Bionic
Reading

Na 16 birališta diljem grada Vukovarci su jutros u sedam sati počeli glasovati na prijevremenim izborima za Gradsko vijeće Vukovara, jer je prošli saziv hrvatska Vlada raspustila početkom prosinca

Na 'popravnom ispitu' za novi saziv Vijeća birači će moći odlučiti između čak 16 stranačkih, kandidacijskih i nezavisnih lista, a u biračkim popisima nalazi se 32.711 birača što je još jedan paradoks svakih izbora u Vukovaru. Grad po popisu stanovništva iz 2001. ima 31.670 stanovnika, a onih s pravom glasa znatno je više, što upućuje na nesređenost biračkih popisa.

Sukladno gradskom Statutu, u Vijeće se bira 25 članova, no kako taj dokument predviđa da od tog broja devet vijećnika bude srpske nacionalnosti, tako je moguće da se vukovarsko predstavničko tijelo dodatno proširi. Ako srpska manjina ne bude zastupljena s devet vijećnika, odnosno oni ne budu izabrani na današnjim izborima, broj članova Gradskog vijeća bit će uvećan do potrebnoga broja. Izabranima će se smatrati pripadnici srpske nacionalne manjine koji su bili kandidirani na izbornim listama, a nisu izabrani, po redu prema razmjernom uspjehu svake liste na izborima.

Gradsko izborno povjerenstvo najavilo je prve podatke o izlasku birača na birališta već iza 10, a druge iza 15,30 sati. Procjenjuje se da će prvi i neslužbeni podaci o rezultatima biti poznati do 22 sata. Službeni rezultati, doduše samo privremeni, mogli bi se znati već u ponedjeljak.