VELIKA 'MULA'

Vukovarac 'pao' u Santo Domingu s 3,6 kg čistog kokaina

12.07.2011 u 18:07

Bionic
Reading

Dominikanski vodeći dnevni listovi donijeli su vijest kako je početkom lipnja u zračnoj luci Las Americas u Santo Domingu uhićen Bojan Hekić, državljanin Hrvatske, zbog šverca čak 3,6 kilograma čistog kokaina

Bojan Hekić je, prema pisanju dominikanskih medija, drogu preko zračne luke Santo Dominga pokušao prokrijumčariti u dvostrukom dnu kovčega koji je ponio sa sobom na let za Madrid. Navodno je bio nervozan pa su službenici na aerodromu pretražili njegovu prtljagu i pronašli drogu.

Premda nalaz rendgena nije upućivao na krijumčarenje, prtljagu su pregledali inspektori dominikanske agencije za suzbijanje droge, nakon čega je Hekić zadržan i ispitan. Istražitelji nisu uspjeli doznati kome je bila namijenjena droga, iako se krijumčar nalazio na popisu putnika za let španjolske kompanije Iberia 6502 za Madrid. Navodno je namjeravao produljiti putovanje do Beča, jer je imao kartu do zračne luke u austrijskoj prijestolnici.

Hekić je prevezen u zatvor Najayo u San Cristóbalu, a forenzička analiza u laboratoriju utvrdila je da je krijumčario kokain visoke čistoće, ukupno 3,6 kilograma. U zemlju je ušao kao turist, no posve je jasno da je bio 'mula' za velike i još uvijek neimenovane trgovce bijelim prahom.

Nekoliko dana nakon njegova uhićenja na istome je mjestu 'pao' i Poljak Artur Jan Bokoski, koji je u stomaku nosio 58 paketića kokaina, pa je jasno kako su dominikanske službe pojačale kontrole na aerodromima i provjeravaju svaku osobu koja im se učini sumnjivom. Osoblje je posebno educirano da prepoznaje 'mule' – osobe koje pokušavaju prokrijumčariti drogu u probavnom traktu, skrivenu na tijelu ili u prtljazi.

Bojan Hekić nije prva uhićena velika 'mula' iz Hrvatske. U Paragvaju početak suđenja čekaju Osječani Domagoj Tobler i Mirko Novaković koji su nosili u želucima 1,2 kg kokaina. Suđenje bi trebalo početi ovih dana, a budu li osuđeni, prijeti im do 25 godina zatvora.

Mislili da je Rus

Nenaviknuti, valjda, na pojavu hrvatskih državljana ili naučeni da se sve istočne Europljane slavenskog porijekla proglasi Rusima, novinari El Diario de Santo Domingo i El Metro, kao i tamošnji portali koji su prenijeli vijest, za Bojana Hekića, nekadašnjeg vlasnika kafića Tri ruže u Vukovaru koji je uhićen 9. lipnja u međunarodnoj zračnoj luci Las Americas, pisali su da je ruski državljanin. Nakon provjere identiteta, list El Nacional ispravio je netočnost i za uhićenog naveo da je hrvatski državljanin.

Iako su dominikanski mediji prvotno prenijeli kako je Hekić Rus, zapravo je riječ o hrvatskom državljaninu iz Vukovara otprije poznatom po sličnim kriminalnim radnjama. Naime, zbog sličnog je kriminalnog djela – krijumčarenja droge iz Latinske Amerike u Europu, prije nekoliko godina već uhićen. I tada je služio kao 'mula', a slobode su ga lišili hrvatski policajci u zračnoj luci u Zagrebu.

Nakon odslužene kazne vratio se u Vukovar gdje je preuzeo kafić Tri ruže. U više navrata susjedi su ga prijavljivali policiji zbog puštanja glasne glazbe, uglavnom narodnjaka, te su negodovali zbog neprimjerenog ponašanja njegovih gostiju.

Na vijest o uhićenju Bojana Hekića gosti kafića Tri ruže u Vukovaru su odgovorili da tamo nije vlasnik već više od godinu i pol dana te da ne znaju kuda se kreće.