DAN MIRA I TOLERANCIJE

Vukovar obilježava obljetnicu odlaska UN-a

15.01.2011 u 14:50

Bionic
Reading

'Mirovna misija UNTAES-a na području hrvatskog Podunavlja najuspješnija je UN-ova mirovna misija u povijesti, a Vukovarke i Vukovarci su svojim primjerom pokazali svijetu da mir i tolerancija mogu nadvladati rat i međunacionalne sukobe', poručio je to vukovarski gradonačelnik Željko Sabo u subotu na obilježavanju 13. godišnjice odlaska UN-ovih snaga iz Podunavlja i početka povratka prognanika u Vukovar

Svečanost kojom su Vukovarci slavili Dan mira i tolerancije održana je u Hrvatskom domu, a pokrovitelj joj je bio predsjednik Ivo Josipović. Pozivu domaćina odazvali su se brojni gosti i uzvanici, a među njima i Josipovićev izaslanik i savjetnik za branitelje Predrag Matić, članovi diplomatskog zbora i drugi.

Mirovna misija UNTAES imala je za cilj vratiti hrvatsko Podunavlje u ustavno-pravni poredak Hrvatske mirnim putem, a proces reintegracije završen je 15. siječnja 1998. godine. Hrvatska vlast je potom uspjela stvoriti preduvjete za ponovnu uspostavu narušenog povjerenja i mogućnost novog suživota, počela je obnova stambenih objekata kojom su stvarani uvjeti za povratak Vukovaraca, pa su se prognanici počeli vraćati u svoja prijeratna prebivališta. Već je tada procijenjeno da je ta UN-ova operacija bila jedna od najznačajnijih i najuspješnijih mirovnih misija nakon ratnih sukoba i velikih ljudskih stradanja. 'Unatoč strašnim razaranjima i brojnim žrtvama, u Vukovaru nije zabilježen nijedan slučaj međunacionalnog sukoba s novim ljudskim žrtvama', podsjetio je gradonačelnik Sabo.

U programu u Hrvatskom domu predstavila su se razna kulturno-umjetnička društva sa svojim narodnim blagom i običajima. U večernjim satima najavljen je Gibonnijev koncert, a ulaz je besplatan za sve posjetitelje.