JOSIPOVIĆ U GRADU NA DUNAVU

'Vukovar je pravo mjesto za razmišljanje o EU'

06.05.2011 u 19:15

Bionic
Reading

'Članstvo u Europskoj uniji je strateško pitanje za Hrvatsku. Uvjeren sam da smo spremni za takav izazov. Za propitivanje odluke o europskoj Hrvatskoj, nema boljeg mjesta od Vukovara', poručio je predsjednik Ivo Josipović na predavanju 'Hrvatska i EU', održanog u organizaciji Europskog doma Vukovar

Upravo je na primjeru Vukovara ukazao na 'potrebu harmoničnih odnosa većine i manjine, odnosno Hrvata i Srba' te naveo da je to 'jasan pokazatelj jesmo li i koliko usvojili europske vrijednosti, u kojoj mjeri poštujemo i vlastitu državu i Ustav'. 'Podrška pristupanju EU-u varira i to je dio demokracije. Legitimno je misliti drukčije, ali je na nama koji zagovaramo Uniju ostaje da uvjerimo i svoje susjede u pravu odluku. Mislim da je prava odluka – da', ustvrdio je predsjednik Josipović.

Govoreći o tome što Hrvatskoj donosi članstvo u EU-u, Josipović je rekao kako su to sigurnost, reforma pravosuđa i bolja konkurentnost ustvrdivši kako Hrvatska neće izgubiti svoj nacionalni identitet, niti suverenitet ulaskom u Uniju. 'Europa je dugo stagnirala zbog nesigurnost, posebice nakon Prvog i Drugog svjetskog rata. Cijela je Europa nakon tih ratova izgledala kao Vukovar nakon Domovinskog rata. Stoga je Vukovar pravo mjesto da mislimo o Europi, jer i mi, ali i naši susjedi trebamo sigurnost. Zagovarajući svoje, zagovaramo i članstvo u EU-u naših susjeda. Bezrezervno ćemo poduprijeti susjede na europskom putu jer je njihov boljitak i naš boljitak', rekao je Josipović.

Zaključio je kako će građani Hrvatske ulaskom u EU zadržati svoju kulturu, tradiciju i identitet, a on je najavio da će 'osobno i dalje nastaviti rezati kulen te jesti sir i vrhnje'.